Actualitate

Agenția de turism a Patriarhei acuză concurența neloială a firmelor „fără binecuvântare”

Proprietara Eximtur a luat poziţie, în calitate de preşedintă a Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT), faţă de afirmaţiile având ca sursă Patriarhia Ortodoxă, conform cărora agenţiile turistice din ţară organizează, fraudulos, excursii în numele BOR.

Lucia Morariu în duel cu Patriarhia - sursa foto: wall-street.ro Lucia Morariu în duel cu Patriarhia - sursa foto: wall-street.ro

"Patriarhia Română atrage atenţia asupra pretinselor pelerinaje la locuri sfinte creştine din ţară şi străinătate organizate, fraudulos, în numele Bisericii Ortodoxe Române de unele agenţii de turism, persoane fizice şi chiar parohii care oferă servicii turistice sub standarde de calitate şi încalcă legislaţia românească şi europeană în vigoare. În ultimul timp, numeroşi participanţi la astfel de pelerinaje, induşi în eroare de organizatori că şi-ar desfăşura activitatea turistică cu binecuvântarea Bisericii Ortodoxe Române, au făcut sesizări la Patriarhia Română, nemulţumiţi de serviciile turistice de slabă calitate oferite", se arată într-un comunicat al Patriarhiei.

Lucia Morariu spune că Patriarhia a greşit atunci când nu a precizat clar exemple de agenţii care încalcă legea pentru că astfel au fost băgaţi în aceeaşi oală toţi operatorii de turism.


"Suntem profund deranjaţi că se induce bănuiala că toate agenţiile care organizează pelerinaje încalcă legea şi nu este adevărat. Trebuia să se spună clar câţi dintre membrii ANAT sunt de vină şi câţi membri ai Bisericii au participat la ele. Nu pot să fiu de acord cu această exprimare lapidară şi superficială a Bisericii", spune Lucia Morariu, preşedintele ANAT.

"Cred că a fost o greşeală din partea Patriarhiei şi sper să ia legătura cu noi şi să căutăm soluţii. Vom discuta şi noi în consiliul de conducere să vedem ce măsuri vom lua", a adăugat preşedinta ANAT.


Pelerinii se plâng de condiţiile de cazare şi de lipsa asistenţei religioase

"Între problemele sesizate se numără condiţiile de cazare improprii sau precare, ceea ce denotă lipsă de respect şi responsabilitate faţă de pelerini. Asistenţa religioasă lipseşte sau este asigurată de preoţi cu statut canonic incert sau chiar falşi preoţi. Informaţiile despre locurile şi obiectivele turistice vizitate sunt incomplete şi uneori chiar eronate, fiind oferite de persoane neautorizate, fără atestat din partea Ministerului Turismului. Organizatorii unor astfel de pelerinaje nu încheie contracte de prestări servicii turistice conform legii, nu eliberează factură fiscală pentru banii încasaţi şi practică evaziunea fiscală, având ca singur scop doar câştigul financiar personal", se mai arată în comunicatul transmis de Patriarhie.

Problema pelerinajelor organizate de agenţii de turism, persoane fizice şi parohii fără binecuvântarea Bisericii Ortodoxe Române, va fi analizată de Sfântul Sinod la proxima şedinţă sinodală pentru adoptarea unor măsuri cu scopul prevenirii unor astfel de situaţii nedorite pentru clerul şi credincioşii ortodocşi care doresc să viziteze locuri sfinte creştine în ţară şi străinătate.


Pelerinaje, doar cu binecuvântarea BOR

BOR le-a recomandat credincioşilor care doresc să participle la astfel de pelerinaje: să se adreseze “Birourilor de pelerinaje înfiinţate de Biserica Ortodoxă Română cu scop misionar, iar nu comercial, care nu urmăresc câştigul financiar, ci folosul duhovnicesc al pelerinilor. Înfiinţate potrivit legislaţiei româneşti şi europene în vigoare, acestea oferă asistenţă religioasă şi servicii turistice de cea mai bună calitate, dovadă fiind numărul tot mai mare de credincioşi ortodocşi din ţară şi străinătate care optează pentru a merge în pelerinaj cu birourile de pelerinaje ale Patriarhiei Române”.

Prin intermediul agenţiei de turism a Patriarhiei Române, Basilica Travel, Biroul de pelerinaj Sfântul Apostol Pavel, anual merg la locurile sfinte câteva mii de turişti. Afacere deloc neprofitabilă. Potrivit Ministerului de Finanţe, Basilica Travel, agenţia de turism înfiinţată de Patriarhiei Română în 2008, a înregistrat anul trecut un profit de 122.209 lei, la o cifră de afaceri de 631.440 lei.


În următorul Sinod, BOR va analiza “problema pelerinajelor organizate de agenţii de turism, persoane fizice şi parohii fără binecuvântarea Bisericii Ortodoxe Române, pentru adoptarea unor măsuri cu scopul prevenirii unor astfel de situaţii nedorite pentru clerul şi credincioşii ortodocşi care doresc să viziteze locuri sfinte creştine în ţară şi străinătate”.

Ultimele Stiri
abonare newsletter