Actualitate

Preşedinţii a cinci consilii judeţene, printre care şi Cluj, îi cer ministrului Şova finalizarea tronsonului Borş-Gilău al A3

Preşedinţii consiliilor judeţene din Bihor, Cluj, Maramureş, Satu Mare şi Sălaj îi vor scrie ministrului Dan Şova pentru a-i cere ca finalizarea tronsonului Borş-Gilău din Autostrada Transilvania să primească finanţare cu prioritate.

Preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Cornel Popa, a anunţat, marţi, într-o conferinţă de presă susţinută la Oradea, împreună cu omologii săi din judeţele Satu Mare - Adrian Ştef, Maramureş - Zamfir Ciceu, şi Sălaj - Tiberiu Marc, că, alături de şeful CJ Cluj - Horea Uioreanu, îi vor scrie ministrului delegat pentru Proiecte de Infrastructură, Dan Şova, pentru a-i cere ca finalizarea tronsonului Borş-Gilău din Autostrada Transilvania să fie cuprinsă "pentru finanţare cu prioritate în perioada următoare, în vederea finalizării", informează Meduafax.

"Cu toţii am subscris la această idee şi îi vom scrie domnului ministru Dan Şova pentru a-i cere, sub semnătură, ca porţiunea Borş-Gilău să fie introdusă pentru finanţare cu prioritate în perioada următoare, în vederea finalizării. (...) Acest subiect este ca un copil pe care nu avem voie să-l lăsăm la orfelinat. Oricât ar vrea Europa să ne demonstreze că nu există decât un culoar european prioritar în România din punctul de vedere al infrastructurii de transport, noi credem că dezvoltarea Transilvaniei nu are cum să se întâmple fără o cale de comunicare cum este Autostrada Transilvania", a declarat preşedintele CJ Bihor, Cornel Popa.


"Şi pentru noi este importantă Autostrada Transilvania, deoarece ne-am putea lega de ea prin sectorul Tăşnad-Marghita, care acum va fi modernizat, şi vom avea astfel o cale rapidă spre Europa", a completat preşedintele CJ Satu Mare, Adrian Ştef.

La rândul său, şeful CJ Maramureş, Zamfir Ciceu, a spus că, în condiţiile în care Guvernul Tăriceanu a promovat proiectul unui drum expres între Baia Mare şi intrarea în Ungaria prin Vajog, dar cele următoare l-au abandonat, Autostrada Transilvania a rămas cea mai bună soluţie pentru judeţul Maramureş.


"De ani buni, lucrările deja efectuate pe tronsonul Borş-Suplacu de Barcău se degradează, în timp ce Transilvania rămâne cu dezvoltarea economică în urmă din cauza abandonării lor", a spus preşedintele CJ Bihor, Cornel Popa.

El a afirmat că scrisoarea preşedinţilor de consilii judeţene va fi trimisă ministrului Dan Şova cel mai probabil în cursul săptămânii viitoare.


Şefii CJ Bihor, Sălaj, Satu Mare şi Maramureş s-au reunit, marţi, la Oradea, pentru a prezenta un proiect comun al acestor judeţe pentru accesarea de fonduri europene prin Programul Operaţional Regional, în vederea reabilitării şi modernizării a 363 de kilometri de drumuri judeţene care traversează aceste judeţe, precum şi judeţele Cluj şi Bistriţa-Năsăud.

Proiectul, care vizează lucrări de reabilitare şi modernizare în valoare totală de circa 225 de milioane de euro pe drumurile judeţene ce trec prin localităţile Salonta - Tinca - Belfir - Şoimi - Pocola - Beiuş - Stâna de Vale - Remeţi - Valea Drăganului - Ciucea - Românaşi - Jibou - Benesat (Racord Supuru de Jos) - Ulmeni (Racord Satu Mare, Racord Seini-Oraşul Nou) - Şomcuta Mare - Cavnic - Bârsana - Dragomireşti, a fost deja înregistrat la Agenţia Regională de Dezvoltare Nord-Vest, cu sediul la Cluj-Napoca.


Proiectul autostrăzii Braşov-Borş, denumit Autostrada Transilvania, a fost aprobat în 2003 şi început în 2004, în baza unui contract de 2,2 miliarde de euro încheiat cu Bechtel, care trebuia executat până în 2012.

Ultimele Stiri
abonare newsletter