Actualitate

Consiliile Județene din zona de nord-vest vor să realizeze o reţea de drumuri interjudeţene

O rețea de drumuri interjudețene, în lungime de 400 de kilometri, se va realiza până în anul 2020, cu fonduri europene, ca urmare a colaborării dintre consiliile județene Bihor, Satu Mare, Sălaj, Maramureș și Cluj, a declarat marți, într-o conferință de presă, Cornel Popa, președintele Consiliului Județean Bihor.

"Este pentru prima dată când autoritățile administrativ-teritoriale județene se pun la masă pentru a crea o structură de fluidizare rutieră, în comun, ce va fi susținută financiar în viitoarea construcție a Programului Operațional Regional (POR)", a declarat, într-o conferință de presă, Cornel Popa, potrivit Agerpres.

Rețeaua interjudețeană va îndeplini câteva obiective importante, pe lângă conexiunea cu Rețeaua Trans-Europeană de Transport (TEN-T) solicitată de UE, va face legături transfrontaliere, va aduce dezvoltare economică și va pune în valoare zonele turistice importante ale județelor.


"Eu cred că rațiunea a reușit să ne convingă pe toți și interesul comun pe care-l avem în a dezvolta rețeaua de drumuri județene. Noi dorim să susținem zona Codrului, să facem o legătură bună între județe, chiar cu Maramureșul, la Seini, peste Someș, unde există o variantă ce funcționează de zeci de ani, cu bacul, dar unde intenționăm să facem un pod. Sperăm să putem crea o legătură între arii turistice de mare valoare, precum Țara Oașului și Țara Codrului"", a declarat Adrian Ștef, președintele CJ Satu Mare.

Zamfir Ciceu, președintele CJ Maramureș, a afirmat că, pentru județul pe care îl reprezintă, este un proiect vital, pentru că din cei 800 de kilometri de drumuri pe care le are acesta, nu s-a reabilitat niciun kilometru.


"Acest proiect ar aduce deschiderea pe care o merită Maramureșul spre obiectivele sale turistice, bisericile de lemn, monumente UNESCO, cât ar veni și în rezolvarea nevoilor economice ale zonei", a spus Zamfir Ciceu.

Valoarea totală a proiectului se estimează la 225 de milioane de euro, din care Bihorului, cu 116,7 kilometri i-ar reveni o contribuție de 59,2 milioane de euro, Cluj 33 km — 10 milioane de euro, Sălaj 60 km — 29,6 milioane de euro, Satu Mare 68 km — 55,4 milioane de euro și Maramureș 119 km — 70,9 milioane de euro.


Finanțarea va fi asigurată din fonduri europene (85%), din bugetul național (13%) și bugetul județean (2%). Studiile de fezabilitate și proiectele tehnice se vor depune între 15 iunie 2014 și 15 aprilie 2015, finalizarea proiectului fiind stabilită până la finele 2020. Toate termenele stabilite de ADR N-V vor putea fi însă devansate, după cuma firma Cornel Popa, pentru a scurta cât mai mult realizarea rețelei de drumuri interjudețene.

Ultimele Stiri
abonare newsletter