Actualitate

VIDEO – Sute de schelete descoperite într-o groapă comună din centrul Dejului

O descoperire şocantă a avut loc în urmă cu câteva zile în centrul municipiului Dej. Muncitorii care lucrează la reabilitarea zidului Bisericii Reformate din Piaţa Bobâlna au descoperit la aproximativ 1 metru sub pământ, o groapă comună plină cu sute de schelete umane.

Resturile umane vechi de câteva sute de ani sunt practic cimentate şi tasate într-un strat gros de aproximativ 35-40 de centimetri în pământul de sub Biserica Reformată.

Directorul Muzeului Municipal Dej, Constantin Albinetz spune că există trei posibilităţi în ceea ce priveşte provenienţa acestora. Potrivit dejeanul.ro, este posibil ca sutele de oseminte umane să fie din anul 1602 când generalul Basta a atacat oraşul, ucigând majoritatea populaţiei, atunci reuşind să se salveze doar aproximativ 60 de familii care s-au refugiat prin pădurile din preajma Dejului. O mare parte din cei care au reuşit să supravieţuiască atacului au murit după aceea de foamete şi boli.


O altă posibilitate de provenienţă a acestor oseminte poate fi ciuma care a lovit Dejul în luna mai a anului 1719 când sute de persoane şi-au pierdut viaţa şi au fost îngropate în gropi comune din diferite locuri ale oraşului. O altă epidemie de ciumă, mult mai puternică, a lovit Dejul în vara anului 1742. Atunci, de asemenea, mulţi locuitori ai oraşului au murit şi au fost îngropaţi în grabă în gropi comune. Pentru protecţie, s-a luat decizia de a închide Dejul, intrările din oraş fiind blocate cu garduri din spini, fiecare familie contribuind cu câte o sanie de spini, conform monografiei oraşului.
Ultima descoperire de asemenea amploare a fost făcută în Dej când au început lucrările de construcţie la nouă piaţă de alimente, atunci ieşind la iveală un cimitir vechi.
 

Etichete: dej
abonare newsletter