Actualitate

Terapie televizată pentru copiii cu autism

<p><img src="documente/stories/03_martie/31_ziua/04 conf autism transilvania rp 05.jpg" border="0" style="float: left; margin: 5px;" />Asociaţia Autism Transilvania va instala în 12 săli de terapie un sistem de televiziune cu circuit închis prin care va fi monitorizată terapia copiiilor care suferă de autism. Imaginile vor putea fi urmărite şi de părinţi.</p> <p> </p>

 

În prezent nu se ştie câţi copii suferă de autism în ţara noastră pentru că nu există un program de screening pentru depistarea acestei boli. Psihiatrii clujeni au centralizat în ultimii doi ani 1.400 de copii cu autism din toată ţara, însă numărul real este mai mare.


 

Şedinţele de terapie pentru cei 49 de copii cu autism din Asociaţia Autism Transilvania din Cluj vor fi filmate, iar imaginile vor fi folosite ulterior atât de către părinţi cât şi de către psihologi. Milena Prună, preşedintele asociaţiei, spune că vor fi montate camere de filmat în 12 săli şi se va forma practic un sistem de televiziune cu circuit închis. Reprezentanţii asociaţiei afirmă că prin acest sistem se va îmbunătăţi terapia cu copiii. “Se va îmbunătăţi lucrul cu copiii, iar părinţii vor putea viziona ce se întâmplă în sala de terapie şi pot aplica şi ei acasă ce au văzut în sală”, declară Cristina Pop, psiholog în cadrul Asociaţiei Autism Transilvania. Pe lângă faptul că sistemul de televiziune este util pentru părinţi, imaginile filmate în sălile de terapie vor putea fi folosite ca material didactic pentru psihologi.


 

Nu se ştie câte persoane suferă de autism


 

Specialiştii clujeni precizează că nu se ştie câte persoane sunt afectate de această boală deoarece nu există nicio statistică în acest sens. Psihiatrii spun că este necesar un program de screening pentru a afla câţi copiii suferă de autism. Totuşi, Elena Predescu, psihiatru de copii, afirmă că în ultimii doi ani au fost centralizaţi 1.400 de copii cu autism în toată ţara, dar că numărul lor real este mai mare.


Statisticile la nivel mondial arată o incidenţă de 1 caz la 160 de persoane, cifrele fiind în creştere deoarece unele statistici recente vorbesc despre o incidenţă de 1 la 110 persoane.

 


3 ani, vârsta optimă pentru depistarea bolii

 

Elena Predescu mai adaugă că în ţara noastră copiii sunt diagnosticaţi la o vârstă prea mare. “Autismul este diagnosticat în România în jurul vârstei de 6 ani, o vârstă prea mare, în timp ce în Europa vârsta medie de diagnosticare este de 3 ani, iar o intervenţie timpurie este mult mai eficientă”, explică Predescu.

Anul acesta urmează să apară normele de aplicare a Legii autismului, prin care va fi realizat şi un program de screening pentru depistarea precoce a acestei boli. Părinţii vor completa nişte chestionare referitoare la comportamentul copilului şi astfel medicii vor afla dacă copilul suferă sau nu de autism.

 

2 aprilie, Ziua Internaţională pentru Conştientizarea Autismului

 

Mâine este marcată Ziua Internaţională pentru Conştientizarea Autismului. Asociaţia Autism Transilvania, în colaborare cu Primăria Cluj-Napoca organizează o serie de evenimente pentru a atrage atenţia asupra acestei afecţiuni. Astfel, sîmbătă, de la ora 18, copiii din asociaţie, însoţiţi de rude, voluntari şi terapeuţi vor desena pe asfalt în Parcul Central, vor împărţi baloane, panglici albastre şi materiale informative despre autism. De la ora 19, copiii vor invita trecătorii să îi însoţească la Teatrul Naţional care va fi iluminat în albastru începând cu ora 20. Cu această ocazie vor fi lansate baloane albastre cu heliu. Teatrul va fi iluminat în albastru timp de o săptămână.

Ultimele Stiri
abonare newsletter