monitorulcj.ro Menu
Actualitate

FOTO: Pasionaţii de vehicule istorice: „O maşină de epocă nu e o afacere pentru nunţi”

Unii proprietari de maşini de epocă care au fost expuse, sâmbătă, în centrul municipiului Cluj-Napoca au declarat că îşi închiriază maşinile pentru nunţi, în timp ce pentru alţii acest lucru este de neimaginat. “A se face diferenţa între colecţionari, oameni de afaceri şi pasionaţi. Noi suntem pasionaţi”, a precizat proprietarul unui Citroen DS 23 Pallas din 1973.

Peste 25 de autovehicule de colecţie, dar şi o motocicletă, au fost aliniate, sâmbătă, în centrul Clujului, în Piaţa Unirii la Retro Parada Toamnei, eveniment dedicat vehiculelor istorice. 

Dilema colecţionarilor a fost dacă să-şi închirieze sau nu maşinile pentru evenimente de genul nunţilor, zilelor de naştere sau pentru simple plimbări.


„Mă plimb cu ea, mai merg la nunţi, din gură în gură cum se întâmplă în România, fără să-mi fac reclamă, prieteni, cunoştinţe, le place şi de uniforma mea de majordom şi de maşină că este decapotabilă. Mai rar, dar merg la nunţi. Nu aş putea vorbi de un cost, vă spun cum procedează oamenii, mă întreabă cât costă şi eu le spun «cât vreţi dumneavoastră». Mă duc şi pe gratis, dar am avut oameni care mi-au dat şi 100 de euro pe nuntă”, a declarat Constantin Pop (59 de ani), proprietarului unui Citroen 2CV.

De asemenea, Ver Istvan, un colecţionar pasionat, a venit la paradă cu un Rolls Royce şi cu un Austin Princess, din 1976, respectiv, 1959 despre care a declarat că le închiriază la nunţi.


“Austin Princess-ul l-am cumpărat de lângă Londra şi am plătit 6.000 de lire sterline. Cu adusul şi reparatul încă 12.000 de euro. Este o pasiune, nu un hobby. Din 1995 am făcut o pasiune pentru maşinile de epocă. Oamenii zâmbesc pe stradă, le place maşina şi bineînţeles că o închiriez la nunţi”, a declarat Ver Istvan, proprietarul maşinii.

Pe de cealaltă parte, Dan Sorin Popescu, care s-a prezentat la paradă cu patru modele şi anume un Renault 10 din 1966, un Citroen DS 23 Pallas din 1973, un BMW din 1978 şi un Fiat 1800 din 1967, spune că nu şi-ar închiria maşinile la aceste genuri de evenimente.


“Le conduc pe toate cu foarte mare plăcere, dar pe rând. Nu le închiriez, nu se pune problema. A se face diferenţa între colecţionari, oameni de afaceri şi pasionaţi. Noi suntem pasionaţi, nu suntem colecţionari, şi cu atât mai puţin afaceri cu maşini de epocă, nu facem aşa ceva”, a spus Popescu.