Actualitate

Călugării de pe Muntele Athos, nevoiţi să renunţe la investiţiile financiare

Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului, Bartolomeu I, a cerut călugărilor de la Muntele Athos, important centru monastic situat în Grecia, să evite investiţiile financiare şi să se dedice în întregime misiunii lor.

Bartolomeu I se află la Muntele Athos pentru a sărbători 100 de ani de la integrarea Muntelui Athos în statul elen, potrivit portalului Greek Reporter.

Patriarhul pare să fie bine informat cu privire la ce se întâmplă în societatea de la Muntele Athos şi a vorbit despre condiţiile dificile în care se află comunitatea, datorate crizei economice din Grecia.


Liderul religios a pomenit, în timpul serviciului religios oficiat la catedrala Protato din Karies (capitala unităţii teritoriale autonome Muntele Athos), problema taxării mănăstirilor din regiune, un subiect care a cauzat o înrăutăţire semificativă a relaţiilor între guvernul de la Atena şi călugări.

Patriarhul a afirmat, în privinţa conflictului asupra scutirii de taxe, că nu intenţionează să accepte nicio discuţie privind schimbarea situaţiei actuale de la Muntele Athos.


Statul elen a încercat, în contextul crizei economice severe care afectează ţara, să introducă taxe asupra veniturilor obţinute de mănăstirile de la Muntele Athos, însă a înregistrat o opoziţie înverşunată din partea călugărilor.

Regiunea, un centru spiritual al creştinismului ortodox unde se află mai multe zeci de mănăstiri şi schituri, se află politic în subordinea Ministerului Afacerilor Externe de la Atena, iar religios sub autoritatea Patriarhului Ecumenic al Constantinopolului.

Ultimele Stiri
abonare newsletter