Actualitate

Papa Francisc, invitat să viziteze Ţara Sfântă

Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas l-a invitat joi pe Papa Francisc să efectueze o vizită în Ţara Sfântă, după câteva luni de la invitaţia adresată de preşedintele israelian Shimon Peres, sporind astfel şansele ca Suveranul Pontif să efectueze o vizită în regiune anul viitor.

"L-am invitat în Ţara Sfântă", i-a spus Abbas "ministrului" de Externe al Papei, monseniorul Dominique Mamberti, la finalul primei întâlniri de o jumătate de oră cu Papa, potrivit unor jurnalişti prezenţi.

Anterior, aşa cum obişnuieşte atunci când primeşte oficiali, Francisc i-a oferit preşedintelui Autorităţii Palestiniene (AP) un stilou. "Un stilou, pentru că sigur veţi avea multe de semnat", a spus Papa.


"Sper să semnez cu acest stilou acordul de pace cu Israelul", i-a spus, la râmdul său, Abbas.

Această vizită are loc în contextul în care premierul israelian Benjamin Netanyahu urmează să fie primit la Vatican pe 23 octombrie.


Comunicatul publicat ulterior de Sfântul Scaun nu evocă, totuşi, invitaţia din partea preşedintelui palestinian.

Fără să fie o surpriză, Sfântul Scaun şi-a exprimat "speranţa" ca reluarea procesului de negociere între palestinieni şi israelieni, după trei ani de blocaj, "să producă rezultatele scontate în vederea ajungerii la o soluţionare justă şi durabilă" a conflictului.


Papa invită părţile să "adopte cu hotărâre decizii curajoase în favoarea păcii".

El îşi exprimă "o mare îngrijorare" cu privire la situaţia din Siria şi dorinţa ca "logica dialogului şi reconcilierii să câştige în faţa logicii violenţelor", se arată în comunicat.


Papa Francisc şi-a manifestat dorinţa de a efectua o vizită în Ţara Sfântă în 2014. Însă Vaticanul nu a anunţat o asemenea călătorie.

Ultimele Stiri
abonare newsletter