Actualitate

Atenţie la medicamentul talidomidă

<p />Colegiul Farmaciştilor avertizează că pacienţii trataţi cu acest medicament prezintă un risc crescut de apariţie a infarctului miocardic şi a unor evenimente cerebrale vasculare.

Medicamentul talidomidă prezintă un risc crescut de apariţie a tromboemboliei arteriale, o boală care se caracterizează prin formarea de cheaguri de sânge în vasele sanguine, infarct miocardic. Avertismentul vine chiar din partea companiei producătoare, Celgene.

 


Medicamentul talidomidă este folosit la pacienţii cu mielom multiplu netratat, o boală a ţesutului sanguin care apare la persoanele de peste 60 de ani. „Pacienţii trataţi cu talidomidă prezintă un risc crescut de apariţie a tromboemboliei arteriale, inclusiv infarct miocardic şi evenimente cerebrale vasculare, pe lângă riscurile cunoscute de tromboembolie venoasă”, afirmă conducerea Colegiului Farmaciştilor din România, care citează compania producătoare.

Medicii care prescriu acest medicament trebuie să aibă în vedere aceste riscuri, mai ales că nivelul de risc este maxim în primele 5 luni de tratament.


De asemenea, medicii trebuie să ia măsuri de tromboprofilaxie care trebuie administrată cel puţin pe parcursul primelor 5 luni de tratament, mai ales pacienţilor care, pe lângă mielom multiplu, prezintă şi factori de risc trombotic.

Potrivit Colegiului Farmaciştilor, o analiză recentă a datelor obţinute în perioada post-autorizare a medicamentului a arătat că aproximativ o treime din toate reacţiile tromboembolice raportate în asociere cu talidomida au fost arteriale, majoritatea acestora fiind infarcte miocardice şi evenimente cerebrale vasculare, 54,2% şi, respectiv, 19,8%.


Tot din cauza efectelor puternice ale talidomidei la om, pentru acest medicament s-a realizat un Plan de Management al Riscului care prevede evitarea oricărei expuneri la acest medicament pe parcursul sarcinii.

Riscul de tromboembolie poate fi accentuat şi de administrarea concomitentă cu alte medicamente, precum cele de substituţie hormonală. Conform recomandărilor companiei producătoare, aceste medicamente trebuie utilizate cu prudenţă la pacienţii cu mielom multiplu cărora li se administrează talidomidă.

Ultimele Stiri
abonare newsletter