Actualitate

Concurs de idei pentru candidatura Clujului la Capitală Culturală Europeană. Câştigătorul va primi 10.000 de lei

Clujenii pot participa la un concurs de idei pentru viitoarea candidatură a oraşului la titlul de Capitală Culturală Europeană în 2021. Concurs de idei - sistem de comunicare integrat în Cluj-Napoca îşi propune creerea unei vizualități. Pe lângă mesajele consacrate "Bine ați venit în Cluj-Napoca", instanțe de comunicare ale unor asemenea discursuri pot fi de exemplu "Cluj-Napoca - Oraș Candidat la titlul de Capitală Culturală Europeană în 2021", "Cluj-Napoca 2015 - Capitala Europeană a Tineretului", "TIFF 2014".

Concursul de idei a fost lansat miercuri şi organizatorii primesc alicaţiile până pe 22 noiembrie.

"Până atunci dorim ca arhitecţi, urbanişti, designeri, echipe mixte, chiar şi jurnalişti, să vină cu propuneri pentru sistem. proiectul nu se reduce doar la a crea semnalizări pentru intrările oraşului, ci are în vedere la fel de accentuat crearea unui sistem cadru de afișaj pentru reprezentare vocii comunității și a narativelor acesteia. Dacă cele șase intrări în oraș constituie puncte de forță ale comunicării și vor fi preponderent folosite într-un regim controlat de administrația locală pentru a crea reprezentări ale narativelor majore ale orașului, va trebui să existe și un număr mult mai mare - de ordinul zecilor sau sutelor - de puncte de comunicare intraurbane, unde creativitatea socio-culturală sau mai general, a autoorganizării sociale - va putea să se manifeste", spune directorul Asociaţiei, Florin Moroşanu.


Membrii juriului sunt Radu Munteanu - fostul rector al UTCN, acum preşedinte al juriului, Ioan Sbârciu, arhitectul Ionel Vitoc, Mihaela Agachi (UTCN), Romulus Zamfir (UTCN), Tompa Gabor şi Şerban Ţigănaş (OAR).

„În suporturile amplasate în cartiere, pe lângă scările blocurilor sau pe alei, cetățenii Clujului dar și viața asociativă clujeană - organizații culturale, sportive vor avea posibilitatea de a-şi comunica proiectele/ inițiativele - de exemplu prin afișe lansare de carte, festival de jazz, expoziție de fotografii, şedință de bloc", spune Şerban Ţigănaş.


Premiul I e de 10.000 lei, premiul 2 - de 7.000 lei, premiul 3 - de 5.000 de lei, iar juriul va acordat şi trei menţiuni a câte 1.000 lei. "E un concurs fără precedent.  Are un grad farte mare de noutate, e un concurs de idei şi de design”, mai spune Ţigănaş.

La sfârşitul anului va fi montată o expoziţie a propunerilor.


 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter