Actualitate

PE votează pentru interzicerea țigărilor mentolate şi a celor slim

Parlamentul European (PE) a votat marți, în cadrul sesiunii plenare de la Strasbourg, o nouă legislație privind produsele din tutun care prevede interzicerea la comercializare a țigărilor mentolate din 2022. De asemenea, producerea și comercializarea țigărilor slim va fi şi ea interzisă.

În urma votului de marți, PE susține, la fel ca și Consiliul, ideea ca mărimea avertismentelor privind pericolele pentru sănătate să fie de 65% din suprafața pachetului de țigări, dar acestea vor trebui poziționate în partea de sus, ceea ce face ca marca de țigări să apară în josul pachetului. Comisia Europeană (CE) propusese ca suprafața avertismentelor de pe pachet să fie de 75%, informează Agerpres.

Producerea și comercializarea țigărilor slim este şi ea interzisă

O altă propunere a CE care viza interzicerea producției și comercializării țigărilor slim nu a fost susținută în PE, la fel cum s-a întâmplat și în Consiliul EPSCO din iulie, când statele membre și-au adoptat poziția în acest dosar.


Comisarul european pentru sănătate, Tonio Borg, a subliniat că proporția fumătorilor din UE este de 28%, mult mai mare decât în SUA (18%) sau Canada (16%), și a precizat că trei sferturi dintre europeni cer adoptarea de măsuri pentru combaterea fumatului, care provoacă 700.000 de decese anual în statele membre.

Tonio Borg a salutat votul care permite începerea negocierilor cu Consiliul și a precizat că executivul comunitar va analiza cu atenție amendamentele adoptate marți și că își va defini poziția, astfel încât negocierile să poată continua în cadrul trialogului.


'Sunt încrezător că directiva revizuită privind produsele din tutun va fi adoptată în timpul mandatului actualului Parlament. Toate instituțiile trebuie să-și joace rolul, întrucât cetățenii UE așteaptă să acționăm în domeniu și adoptăm în viitorul apropiat o legislație care să facă din UE un actor de prima linie în combaterea fumatului', a afirmat Borg, citat într-un comunicat al CE.

Ultimele Stiri
abonare newsletter