Actualitate

Vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, a inaugurat sediul unei facultăţi private maghiare din Cluj

Vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, a participat, vineri, la inaugurarea noului sediu al Facultăţii de Ştiinţe şi Arte a Universităţii particulare maghiare Sapientia din Cluj-Napoca, investiţia în clădire fiind de circa cinci milioane de euro, suportată în majoritate de Guvernul de la Budapesta.

Ceremonia de tăiere a panglicii clădirii Facultăţii de Ştiinţe şi Arte a Universităţii Sapientia din Cluj-Napoca a avut loc, vineri, în prezenţa vicepremierului Ungariei, Semjen Zsolt, a secretarului de stat în Ministerul ungar de Externe, Nemeth Zsolt, a altor secretari de stat din Guvernul de la Budapesta, a conducerii universităţii, dar şi a soţiei premierului Ungariei, Levai Aniko, scrie Mediafax.

La ceremonie au fost prezenţi, de asemenea, episcopii bisericilor tradiţionale maghiare, care au oficiat o slujbă religioasă.


Oficialii ungari vizitează sediul noii facultăţi, iar de la ora 11.00 vor avea loc discursurile oficiale.

Premierul Ungariei, Orban Viktor, care era aşteptat la ceremonie nu a mai făcut vizita la Cluj, în cadrul căreia avea programată şi o întrevedere cu primarul Emil Boc.


Investiţia în clădirea Facultăţii de Ştiinţe şi Arte a Universităţii Sapientia ajunge la circa cinci milioane de euro, peste 90 la sută din sumă fiind asigurată de Guvernul de la Budapesta, iar restul din fondurile proprii ale universităţii, ale Fundaţiei Sapientia şi ale unor fundaţii din Ungaria.

Lucrările la noul sediu au început în noiembrie 2011.


Facultatea de Ştiinţe şi Arte pregăteşte trei sute de studenţi maghiari în patru specializări la nivel licenţă, respectiv ştiinţa mediului, fotografie, cinematografie, media, relaţii internaţionale şi studii europene şi drept, la care se adaugă mai multe masterate.

Facultatea are o suprafaţă construită de 6.500 de metri pătraţi în două clădiri cu opt, respectiv şase etaje, în care se oferă Internet wifi, un studio TV, laboratoare, opt săli de curs, o bibliotecă, un amfiteatru de circa 200 de locuri, care se poate transforma în sală de cinema, şi o sală unde se pot simula procese în instanţă.


Universitatea particulară maghiară Sapientia a fost înfiinţată în anul 2001 şi are mai multe facultăţi la Cluj-Napoca, Târgu Mureş şi Miercurea Ciuc.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter