Actualitate

Uioreanu are în plan deschiderea unei întreprinderi sociale la Huedin

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Cluj, Horia Uioreanu, a spus că va face eforturi ca în viitor să fie deschisă şi la Huedin o întreprindere socială, după modelul societăţii care va fi deschisă la Câmpia Turzii.

„Dorim continuarea proiectului început la Câmpia Turzii şi în alte zone defavorizate din judeţ. Pe listă se află Huedinul, Aghireşul şi Turda. Şi acolo e nevoie la fel de mare de locuri de muncă”, a declarat Uioreanu la evenimentul de selecţie a viitorilor angajaţi ai societăţii de la Cîmpia Turzii.

Oamenii se aleg şi cu locuri de muncă şi cu acţiuni

Proiectul realizat pentru şomerii de la Mechel le aduce celor 180 de viitori angajaţi şi o parte din întreprindere.


După încheierea celor doi ani de implementare a proiectului şi a încă doi ani de sustenabilitate, angajaţii vor deveni asociaţi ai fabricii.

„După patru ani întreprinderea va fi a oamenilor. Practic fiecare va deţine o parte în valaore de 15.000 de euro din societatea a cărei valoare totală va fi de 3,7 milioane de euro. Cred că asta îi va responsabiliza pe oameni. Ei vor putea decide atunci dacă doresc continuarea colaborării cu ChimSport sau nu”, a explicat Daniel Don, directorul Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Cluj.


Valoarea proiectului european care vizează înființarea Întreprinderii sociale este de 6.400.000 de euro, din care 4 milioane au fost alocați deschiderii combinatului social și creării celor 250 de locuri de muncă. Restul de 2.400.000 de euro au ajuns la oamenii incluși în proiect, sub forma unor subvenții, o parte din acești bani fiind investiți în recalificarea persoanelor.

Disponibilizările masive au făcut autorităţile să se mişte


Mechel a scos la vânzare, spre sfârşitul anului trecut, numeroase active, pentru a-şi reduce datoriile şi a finanţa un proiect minier, printre acestea numărându-se companiile controlate prin firma Eastern European Steel Division SRL, care coordonează activităţile grupului în România.

Mechel a redus în ultima perioadă producţia şi forţa de muncă la Câmpia Turzii, din cauza cererii scăzute pentru produsele combinatului. Începând din iunie 2012, la Mechel Câmpia Turzii au fost disponibilizate colectiv, în mai multe etape, aproximativ 1.600 de persoane, astfel că au mai rămas în jur de 360 de angajaţi la secţia de Trăgătorie.

abonare newsletter