Actualitate

Biblioteca municipală din Turda adună documente din Primului Război Mondial

Biblioteca municipală din Turda invită locuitorii municipiului, care au păstrat în familie amintiri din perioada Primului Război Mondial, să participe la Proiectul “Europeana 1914-1918”.

Proiectul doreşte să păstreze vii amintirile generaţiilor implicate în Primul Război Mondial şi să creeze o punte în timp pentru a-i aduce  pe oameni mai aproape de cei care au fost martori la acele evenimente.

Anul viitor se împlinesc 100 de ani de la izbucnirea Primului Război Mondial. Pentru marcarea acestui centenar a fost lansat, în Germania, în anul 2011, proiectul unei arhive digitale care adună mărturii din această perioadă, respectiv amintiri şi istorisiri de familie, obiecte, ce implicau atât soldaţii şi familiile lor cât şi civilii.


"După ce a parcurs numeroase ţări europene, proiectul «Europeana 1914-1918» a ajuns şi în România, oferindu-ne prilejul de a contribui la completarea acestei arhive. În acest proiect sunt implicate Biblioteca Naţională a României şi Biblioteca Judeţeană «Octavian Goga» împreună cu bibliotecile publice din judeţul Cluj", transmite Nicolina Halgaş, directorul bibliotecii municipale Turda.

Prin urmare, persoanele care doresc să facă cunoscută istoria familiei lor din perioada Primului Război Mondial şi posedă documente din acea vreme, pot veni cu ele la sediul Bibliotecii Municipale «Teodor Murăşanu» pentru a fi scanate sau fotografiate şi încărcate în arhiva digitală Europeană.

Ultimele Stiri
abonare newsletter