Actualitate

Consilierii judeţeni PDL explică de ce s-au abţinut de la vot în cazul schimbării denumirii aeroportului clujean

Consilierii judeţeni au aprobat, luni, schimbarea denumirii Aeroportului Internaţional Cluj-Napoca în Aeroportul „Avram Iancu” Cluj. Decizia a fost luată cu 19 voturi pentru şi a stârnit discuţii aprinse între consilieri. Cei de la PDL s-au abţinut de la vot.

Consilierul judeţean Steluţa Racolţa a explicat, joi, într-o conferinţă de presă, de ce consilierii PDL s-au abţinut de la vot, precizând că ei au cerut amânarea deciziei de schimbare a numelui aeroportului.

“În acea şedinţă, consilierii PDL şi-au exprimat punctul de vedere în privinţa amânării deciziei de schimbare a numelui aeroportului. Consilierii PDL recunosc importanţa şi semnificaţia personalităţii lui Avram Iancu, nu contestăm şi nu am pus în discuţie acest lucru. Dar acest subiect a fost pus pe ordinea de zi prin suplimentarea acesteia. Consilierii USL minimalizează importanţa acestui subiect tocmai prin această suplimentare, ar fi trebuit să fie pe ordinea de zi firească. Nouă nu ni s-a prezentat oportunitatea acestui subiect, nu s-a explicat urgenţa cu care a fost discutat, ar fi trebuit să ni se prezinte un studiu de impact a ceea ce înseamnă costurile”, a declarat Steluţa Racolţa.


David Ciceo, directorului Aeroportului Internaţional Cluj-Napoca spune despre schimbarea denumirii în Aeroportul „Avram Iancu” Cluj că îl „onorează” şi că în continuare se va ocupa de un rebranding şi de promovarea noii denumiri.

La rândul său, preşedintele CJ Cluj, Horea Uioreanu a declarat că personalitatea cea mai marcantă în conştiinţa românului ardelean este Avram Iancu.


„Noi am făcut o serie de studii și de sondaje vizavi de numele care ar trebui să îl primească Aeroportul. De departe, personalitatea cea mai marcantă în conștiința românului ardelean, este Avram Iancu. Mi se pare normal ca ceea ce doresc majoritate clujenilor și nu doar ei să fie supus votului pentru a da un nume, a da botez Aeroportului Internațional în speranța că el se va numi Avram Iancu. Azi a fost un prim pas și îmi pare rău că au fost colegi români care au votat împotriva acestei denumiri, dar este conștiința lor. Eu am promovat acestă denumire, urmează o serie de proceduri, o comisie la nivel de Prefectură și un vot în Consiliul local. Am speranța ca până în 26 octombrie nu doar să inaugurăm nouă pistă ci să dăm și un nou nume Aeroportului”, a precizat Uioreanu.

Aeroportul Cluj-Napoca a fost înfiinţat în anul 1932, iar în anul 1997, a trecut sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj. Potrivit referatului de aprobare, Aeroportul Cluj-Napoca face parte din categoria aeroporturilor regionale moderne ale Europei, fiind al treilea aeroport ca mărime din România, în ceea ce priveşte traficul de pasageri şi al doilea aeroport regional al ţării.

abonare newsletter