Actualitate

Super-ofertă la mâncare expirată și mucegăită! Vezi unde găseşti irezistibila “ofertă”!

Inspectorii Protecţiei Consumatorilor Cluj au desfăşurat o acţiune în 15 supermarke-turi/hypermarket-uri aparţinând operatorilor economici care îşi desfăşoară activitatea pe raza judeţului Cluj. Au fost aplicate 16 sancţiuni contravenţionale din care 15 amenzi în valoare de 81.000 lei şi un avertisment.

“Principalele aspecte neconforme semnalate se referă la prezenţa semnelor organoleptice de alterare, modificări ale aspectului, culorii, consistenţei, mirosului, prezenţa corpurilor străine; situaţia neconformă - existenţa la comercializare a ouălor de consum cu coajă crăpată, conţinut parţial scurs în cofragele din material plastic, o parte dintre acestea având semne evidente de alterare. Produsele erau vândute cu preţ redus cu 50%, aflându-se la limita datei de consum declarată de producător. Acest operator economic a fost sancţionat contravenţional cu amendă în valoare de 5000 lei, fiind dispusă oprirea definitivă şi retragerea din circuitul consumului alimentar a 100 bucăţi ouă”, au declarat reprezentanţii OPC Cluj.

Potrivit OPC Cluj, o situaţie neconformă a fost semnalata la PROFI, la o unitate de comercializare din Cluj-Napoca. Operatorul economic, în calitate de vânzător a procedat la înscrierea unei cantităţi nete mai mare decât cea înscrisă de producător pe eticheta iniţială aplicată pe caserolele cu carne pasăre refrigerată, prin aplicarea peste aceasta a unui autocolant.


“De exemplu, caserole cu pulpă de pui cu os şi piele au înscrisă pe eticheta producătorului cantitatea netă de 0,834 kg, autocolantul aplicat de PROFI, acoperind parţial sau total eticheta producătorului indica o greutate netă de 0,865 kg, fiind afectate în mod evident interesele economice ale potenţialilor consumatori. Prin informaţiile false înscrise pe eticheta aplicată pe produse operatorul economic induce în eroare consumatorii pe care îi determină să ia decizii de tranzacţionare în necunoştinţă de cauză, pe care, în caz contar nu le-ar fi luat”, mai spun cei de la Protecţia Consumatorilor.

Operatorul economic a fost sancţionat cu amendă în valoare de 5.000 lei, fiind propusă în procedură de urgenţă încetarea practicii comerciale incorecte.


Urme de mucegai pe mâncarea gătită

La un alt supermarket, inspectorii au descoperit faptul că la raionul de gastronomie angajaţii procedau la prepararea diferitelor sortimente de preparate culinare fără a asigura igienizarea corespunzătoare a suprafeţelor de lucru, agregatelor frigorifice fiind semnalate portţuni ruginite, murdare, urme de resturi alimentare parţial degradate, cu urme de mucegai, ambalaje degradate, toate acestea constituind un risc real pentru impurificarea şi chiar contaminarea alimentelor, afectarea sănătăţii potenţialilor consumatori. Operatorul economic a fost sancţionat contravenţional cu amendă în valoare de 10.000 lei, fiind dispusă măsura opririi temporare a activităţii de preparare mâncăruri, până la remedierea deficienţelor semnalate.

Cum te fură la “super oferte” 

Situaţii de utilizare de practici comerciale incorecte au fost semnalate la trei operatori economici, respectiv PROFI, PENNY şi CORA.


La PENNY erau expuse la comercializare pachete de produse sub sigla „super ofertă” sau „ super preţ” fără a exista concordanţă între preţul de raft şi cel rezultat urmare calculării ofertei, preţul afişat la raft fiind mai mare decât preţul real, la produsele harpic gel activ fresh cu 50% din preţul celui de-al doilea produs; preţ produs individual 6,49 lei; urmare calculării ofertei din preţul celui de-al doilea produs rezulta preţul de 9,73 lei/pachet, preţul la raft era însă de 12,79 le, pachetul Fairy –lichid pentru spălat vase -  două bucăţi diferite – 20% a fost găsit la comercializare la preţul de 8,89 lei; produsul individual se comercializa la preţul de 4,84 lei/bucata, calculul efectuat a generat preţul de 7,74 lei mai mic decât preţul /pachet afişat, respectiv 8,89 lei.

Operatorul economic a fost sancţionat cu amendă în valoare de 5.000 lei, fiind propusă în procedură de urgenţă încetarea practicii comerciale incorecte.


La hipermarketul Cora se expunea la comercializare produsul „parizer de pui„ 800 g/baton, aflat în promoţie în perioada 16.09.2013-30.09.2013, reducere 35% cu preţul vechi barat de 7,69 lei/bucata şi preţul de vânzare după reducere este de 6,59 lei/buc.; urmare verificărilor efectuate s-a constatat faptul că reducerea promoţională nu se regăseşte în preţul final, în cazul aplicării reducerii de 35% preţul final ar fi tebuit să fie de 5 lei/buc. Acelaşi operator economic comercializa sub sintagma „hyper ofertă de preţ”  diferite sortimente de produse alimentare (lapte UHT Muller 1,5% gr., telemea de oaie, La Dorna, băutură spirtoasă Milcov 30%vol. alc) inducând în eroare consumatorul mediu, determinându-l să ia o decizie de tranzacţionare pe care altfel nu ar fi luat-o.

Operatorul economic a fost sancţionat cu amendă în valoare de 10.000 lei, fiind propusă în procedură de urgenţă încetarea practicii comerciale incorecte.

Ultimele Stiri
abonare newsletter