Actualitate

Premiera cu "Tripticul" de Puccini deschide noua stagiune a Operei Române din Cluj

Premiera spectacolului cu opera "Tripticul" de Giacomo Puccini deschide duminică stagiunea 2013-2014 a Operei Române din Cluj-Napoca.

Publicul va fi primit în foaierul Operei cu o oră înainte de începerea reprezentaţiei, pentru a servi o cupă de şampanie şi a putea discuta cu artiştii din distribuţie. Ideea unei astfel de primiri a spectatorilor îi aparţine directorului Operei, Marius Budoiu. Fiecare spectacol al stagiunii va fi precedat de un astfel de moment menit să prilejuiască o mai bună cunoaştere a artiştilor scenei lirice clujene.

"Tripticul" a fost pus în scenă la Opera Română din Cluj-Napoca de regizorul Gyorgy Korcsmaros din Ungaria, iar la pupitrul dirijoral a fost invitat maestrul David Crescenzi din Italia.


În 1917, Puccini a prezentat publicului opera sa "Tripticul", realizată după modelul trilogiei cu prolog de Wagner, cu opere într-un act cu subiecte diferite, jucate într-o singură reprezentație.

Prima dintre operele "Tripticului" este "Il Tabarro/Mantaua", pe un libret de Giuseppe Adami, după piesa dramaturgului Didier Gold, o dramă sumbră, desprinsă din viaţa tristă a muncitorilor şi hamalilor de pe cheiurile Senei.


Cea de a doua operă, "Suor Angelica", pe un libret de Giovacchino Forzano, după o povestire florentină de la sfârşitul secolului al XVII-lea, dezvoltă ideea morţii tragice şi sacrificiului uman suprem.

Ultima parte a "Tripticului" este opera comică "Gianni Schicchi", pe un libret de acelaşi Giovachino Forzano, inspirat de un cântec din "Infernul" de Dante Alighieri. Acţiunea se desfăşoară la Florenţa, în anul 1299, personajul principal fiind Gianni Schicchi, care a fost aruncat în Infern pentru isprăvi mereu năstruşnice. Pe scenă se desfăşoară momente pline de umor, pe ritmuri muzicale dinamice.


A doua reprezentaţie cu "Tripticul" va fi prezentată publicului vineri, 11 octombrie.

Ultimele Stiri
abonare newsletter