Actualitate

Elicopter SMURD pentru regiunea NV, până la sfârşitul anului. Va fi coordonat din Cluj

Ministerul Sănătăţii va dota regiunea NV cu un elicopter până la sfârşitul acestui an, urmând ca acesta să devină funcţional la începutul anului 2014. Un alt elicopter va fi trimis în zona Galaţi. Deocamdată nu se cunoaşte care va fi amplasamentul elicopterului pentru regiunea NV.

sursa foto: smurd.ro sursa foto: smurd.ro

Raed Arafat, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii a declarat, vineri la Cluj, că Ministerul Sănătăţii mai trebuie să trimită două elicoptere SMURD anul acesta: unul pentru regiunea NV şi unul pentru zona Galaţi şi astfel vor fi acoperite toate regiunile ţării.

"Mai sunt două elicoptere care vin anul acesta şi cu asta încheiem regiunile. Va fi unul pe regiunea NV şi încă unul în zona Galaţi. Contractele sunt semnate şi urmează să fie aduse către sfârşitul anului şi să intre în lucru la începutul anului viitor", a spus Arafat.


Elicopterul care va deservi zona NV va fi amplasat undeva între Mureş şi Arad astfel încât acesta să nu anuleze activitatea celor două elicoptere care funcţionează deja în Mureş şi Arad. Este sigur însă că elicopterul va fi coordonat de Cluj.

"Pentru cel de pe regiunea NV acum se discută pentru amplasarea lui corectă, el nu aparţine nici de Cluj, nici de Oradea ci de regiunea NV. Va fi sigur sub coordonarea Clujului. Unde va fi amplasat exact, aeroportul din Cluj sau într-o locaţie aproape de Cluj, nu ştim sigur acum, dar va trebui să fie cât mai departe de elicopterul din Mureş. Dacă îl pun lipit de Mureş înseamnă că o să am o zonă cum este Baia-Mare, Sălaj care nu va fi acoperită, mai ales zona Satu-Mare. Urmează să discutăm, să stăm cu toată lumea la discuţii. Există calcule matematice făcute şi nu este o chestie care va fi stabilită de o persoană numai pentru că aşa doreşte acea persoană şi de aici să stabilim care va fi amplasarea corectă a elicopterului", a explicat secretarul de stat.  


Raed Arafat a precizat că în Arad există un elicopter care este coordonat de Timişoara.

"Este cert că elicopterul va fi coordonat de Cluj aşa cum este la Timişoara unde elicopterul e coordonat de Timişoara, dar e amplasat la Arad şi e deservit cu medici de gardă din trei judeţe: Arad, Timiş şi Bihor. Când va fi amplasat elicopterul în regiunea NV, cel mai probabil Bihorul va deservi împreună cu Clujul cu personal elicopterul şi nu cred că va fi undeva foarte departe de Cluj. El va veni ca o completare a celor de la Arad şi Mureş şi să nu intre în zona de intervenţie a celor două astfel încât să le anihileze pe cele două", a conchis secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii.

abonare newsletter