Actualitate

Primarii francezi: "Trebuie să înţelegem că nici România, nici Bulgaria nu sunt pregătite să intre în Schengen"

Primarii francezi, fie că sunt de dreapta sau de stânga, susţin declaraţiile ministrului de Interne Manuel Valls, care a afirmat marţi că romii trebuie repatriaţi în România şi Bulgaria, explicând că le este imposibil să îi primească în comunităţile lor, relatează Le Monde, în ediţia electronică.

"Pe o temă atât de sensibilă, trebuie să îţi cântăreşti bine cuvintele", afirmă prudent Maurice Vincent, primar socialist al Saint-Étienne (Loire), înainte de a recunoaşte urgenţa situaţiei. "Problema romă nu se va rezolva multiplicând soluţiile de găzduire. Nu se poate din punct de vedere material, financiar, social să primeşti aceste populaţii. Avem de-a face cu populaţii care nu vorbesc limba noastră, se instalează oriunde sau în condiţii de igienă şi siguranţă periculoase pentru ele şi pentru ceilalţi, generând rapid exasperarea vecinilor", afirmă el pentru Le Monde, potrivit Mediafax.

"În urma lipsei de civilizaţie, a furturilor, toate persoanele în situaţie neregulamentară trebuie repatriate", adaugă André Rossinot, primar din partea Uniunii Democraţilor şi Independenţilor (UDI) al localităţii Nancy (Meurthe-et-Moselle). Politica de repatriere este în prezent acceptată de stânga.


Primarii socialişti din Toulouse şi Grenoble susţin, de asemenea, declaraţiile ministrului de Interne Manuel Valls privind expulzarea romilor, adăugând că "instalarea anarhică a taberelor de romi duce la situaţii de tensiuni groaznice pe care nu trebuie să le negăm şi pe care nu le putem rezolva la nivel local". "Uniunea Europeană trebuie să găsească o soluţie pentru aceste fluxuri de populaţie", adaugă primarul din Grenoble.

"Să credem că vom reuşi să rezolvăm problema romă cu sate de inserţie este o iluzie", afirmă Francis Chouat, primar socialist din Evry (Essonne). În numeroase tabere se face comerţ ilegal, copiii sunt puşi să cerşească, se practică prostituţia, există organizaţii care nu au niciun interes ca noi să găsim soluţii individuale pentru aceste persoane", adaugă el.


"Trebuie să încetăm orice formă de idealism în tratarea dosarului rom", avertizează Serge Godard, primar socialist din Clermont-Ferrand (Puy-de-Dôme). "Nu se pune problema să stigmatizăm o populaţie dar, într-o perioadă de penurie de locuri de muncă şi locuinţe, nu putem reuşi să îi integrăm", adaugă el.

"Toată lumea susţine discursul lui Manuel Valls despre romi. Există doar o mică problemă, şi anume că Manuel Valls nu este acolo pentru a susţine discursuri, ci pentru a acţiona", a comentat preşedintele UMP, Jean-François Copé, pentru BFMTV-RMC, relatează Le Point, în ediţia electronică.


"Problema exploziei delincvenţei şi violenţei din ţara noastră, problema romilor, toate aceastea puse cap la cap au dus la exasperare un anumit număr dintre compatrioţii noştri. Trebuie să înţelegem că nici România, nici Bulgaria nu sunt pregătite să intre în Schengen, trebuie deci să o spunem oficial, aşa cum fac germanii şi olandezii. Trebuie ca Guvernul să ne spună cum va organiza expulzarea romilor care sunt în situaţie ilegală", a continuat el.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter