Actualitate

SUA sunt falite. Guvernul mai are doar 30 mld. $!

Trezoreria americană a avertizat că guvernul Statelor Unite riscă să rămână fără bani pentru plata facturilor, scoţând în evidenţă termenele limită fiscale cu care se confruntă SUA în contextul disputelor politice din Congres, scrie Financial Times, citat de Ziarul Financiar.

Jacob Lew, Secretarul de Stat american, a declarat că guvernul din SUA va rămâne cu doar 30 de miliarde de dolari „nu mai deverme de 17 octombrie”. Oficiul pentru Bugetul Congresului susţine că acei bani vor fi cheltuiţi undeva între 22 şi 31 octombrie, dacă nu este aprobată nici o lege care să mărească plafonul de împrumuturi guvernamentale.

Din cele 30 de miliarde de dolari, guvernul american ar trebui să plătească 55 de miliarde de dolari pentru contribuţii sociale, asistenţă medicală şi salariile militarilor până la 1 noiembrie.


Congresul american a dezbătut miercuri opţiunile disponibile pentru a păstra finanţarea guvernului după data de 1 octombrie, însă cele două mari grupuri politice au în continuare viziuni diferite.

Spre deosebire de discuţiile precedente despre buget, cu care guvernul federal s-a luptat încă din 2011, de această dată “am avut un sentiment fals de securitate, lupul ar putea fi cu adevărat la uşă”, după cum a declarat senatorul Mark Warner.


Guvernul poate împrumuta bani numai până la o limită, iar acel plafon nu poate fi mărit decât de Congres. Dacă guvernul nu va mai putea împrumuta bani, va fi pentru prima oară în istorie când guvernul Statelor Unite nu va putea să-şi plătească facturile.

Etichete: dolari americani sua
Ultimele Stiri
abonare newsletter