Actualitate

Problemele comunităţii rome din Turda, aduse în atenţia autorităţilor locale

Astăzi în sala mare a primăriei Turda a avut loc o nouă dezbatere privind Strategia Locală de Dezvoltare şi Incluziune a Comunităţii Rome.

La eveniment a participat viceprimarul Lucian Nemeş, expertul pe problemele romilor Mitică Ferencz, membri ai Grupului de Lucru local.

Cu această ocazie au fost prezentate concluziile deplasărilor făcute în comunităţile de romi din Turda, problemele cu care se confruntă acştia  şi diminuarea efectelor acestora prin luarea de măsuri corespunzătoare.


Mitică Ferencz spune că s-a făcut o analiză a problemelor identificate în rândul minorităţii rome, la Turda cele mai grave deficienţe constatate fiind legate de excluziunea socială a romilor, lipsa locurilor de muncă şi a unor locuinţe decente, absenţa actelor de identitate, creşterea vulnerabilităţii la îmbolnăviri din cauza lipsei condiţiilor de igienă, retragerea din activitatea educaţională, neimplicarea suficientă a factorilor de decizie în soluţionarea problemelor acestora, au fost doar câteva din concluziile vizitelor făcute în teren.

La rândul său, viceprimarul Lucian Nemeş a subliniat necesitatea introducerii utilităţilor în zonele locuite de populaţia romă şi elaborarea unor proiecte ce urmează a fi supuse atenţiei Consiliului Local, în ideea obţinerii finanţării pentru anul 2014.


"Problemele comunităţii rome sunt multe şi diverse. Cea mai gravă este lipsa apei curente şi a canalizării...Pentru bugetul pe anul viitor trebuie să venim cu propuneri concrete pentru găsirea fondurilor necesare remedierii situaţiei. În cartierul Poiana de exemplu, sunt câteva zeci de case fără canalizare. S-au constatat şi avarii la locuinţe, în acest sens am purtat discuţii cu serviciul de fond locativ, la blocul Electroceramica se fac demersuri pentru introducerea gazului metan. Pe strada Arieşului mai sunt de finalizat 60 metri de canalizare, vom trimite adrese şi la Compania de Apă Arieş să vedem dacă acel segment este cuprins în pasul II al proiectului de extindere şi reabilitare al reţelelor de apă şi canalizare în oraş" explică Nemeş.

Viceprimarul turdean a mai transmis că din acest an prin intermediul Serviciului Public de Asistenţă Socială se vor acorda ajutoare - subvenţii pentru cei care folosesc pentru încălzire, surse de energie electrică.

Ultimele Stiri
abonare newsletter