Actualitate

Dialectul megleno-român, limbă „grav periclitată”

Radu Podgorean, secretar de stat în MAE, a prezentat miercuri, la o masă rotundă organizată la Ministerul Culturii, iniţiativa Ministerului Afacerilor Externe privind mutarea dialectului megleno-român de la categoria limbi aflate în pericol la categoria limbi grav periclitate, în cadrul programului UNESCO de salvgardare a limbilor aflate în pericol.

„Trecerea la această categorie atrage atenţia asupra pericolului de extincţie şi asupra nevoii de protejare a diversităţii lingvistice. În acelaşi timp, este un instrument care monitorizează gradul de periclitare a limbilor, precum şi tendinţele diversităţii lingvistice la nivel global”, a afirmat Podgorean la evenimentul cu tema „Situaţia dialectului megleno-român şi a patrimoniului cultural megleno-român”.

Podgorean le-a propus participanţilor un demers rapid şi unitar din partea tuturor instituţiilor care pot formula argumente în sprijinul modificării categoriei în care să figureze dialectul megleno-român.


La masa rotundă au mai participat Radu Boroianu, secretar de stat în Ministerul Culturii, acad. Marius Sala, directorul Institutului de Lingvistică „Iorgu Iordan – Alexandru Rosetti”, acad. Sabina Ispas, directorul Institutului de Etnografie şi Folclor „Constantin Brăiloiu”, reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Culturii, Ministerului Educaţiei Naţionale, Institutului Eudoxiu Hurmuzachi.

Iniţiativa privind dialectul megleno-român a fost lansată în timpul recentei vizite a ministrului afacerilor externe în Republica Macedonia.


Propunerea a fost înaintată de partea română, Republica Macedonia fiind invitată să promoveze în parteneriat demersuri pe lângă UNESCO pentru mutarea dialectului megleno-român de la categoria limbi aflate în pericol la categoria limbi grav periclitate.

Etichete: macedonia unesco
abonare newsletter