Actualitate

FOTO - Trei blocuri înalte de 20 de metri se construiesc lipite de case, în Gruia

Prefectura judeţului Cluj a cerut în instanţă anularea autorizaţiei şi oprirea construirii celor trei blocuri înalte de peste 20 de metri care se ridică pe strada Romulus-Vuia nr. 8-10, într-o zonă exclusiv cu case.

Din anul 2007, 40 de familii din cartierul Gruia de pe strada Romulus Vuia se luptă cu autorităţile pentru oprirea construirii a trei blocuri înalte de 20 de metri care se ridică într-o zonă exclusiv cu case. Constructorul a cerut autorizație pentru extinderea unei case, dar acesta a înţeles prin extindere ridicarea a trei blocuri înalte de peste 20 de metri. În anul 2007 Primăria Cluj-Napoca a aprobat Planul Urbanistic de Detaliu pentru construirea blocurilor, dar ulterior la presiunea vecinilor nu a dat autorizaţia de construcţie. Constructorul nu s-a descurajat şi a cerut în instanţă aprobarea autorizaţiei.

Oana Buzatu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca afirmă că în instanţă, în prima fază a câştigat Primăria, apoi la recurs a câştigat constructorul, iar la etapele următoare a avut câştig de cauză tot constructorul blocurilor.


“În consecinţă, în 16 septembrie 2011 a fost emisă autorizaţia de construcţie pentru corp 1 + corp 2 + corp 3, regim D + P + 3 etaje + etajul 4 retras şi parcare”, precizează Oana Buzatu.

Ridicarea blocurilor a început în 2012 şi continuă şi în momentul de faţă, în ciuda sesizărilor făcute la autorităţi de cele 40 de familii care locuiesc în vecinătatea blocurilor. Acum au început lucrările la cel de-al doilea bloc.


Săptămâna trecută, la sesizarea cetăţenilor, o echipă mixtă de control a Primăriei, Inspectoratului de Stat în Construcţii şi alte instituţii au verificat şantierul şi, potrivit reprezentanţilor autorităţilor locale, s-a constatat că se respectă normele impuse prin autorizaţia emisă în 2011.

Încălcarea intimităţii şi sursă de poluare

Felicia Puşcaş este una dintre persoanele care s-au luptat în ultimii şase ani să oprească construirea “Gemenilor Clujului” între case. Femeia spune că s-a permis această construcţie ca urmare a creării centrelor de cartiere, în anul 1999, printr-o decizie a Primăriei, iar unul dintre aceste centre este tocmai în zona unde se construiesc cele trei blocuri.


“Din ce am studiat eu documentele de la Primărie, teoretic, centrele de cartier ar trebui să ajute cetățenii ca să nu se mai deplaseze în alte zone pentru farmacii, policlinici, documente, etc. Aceasta înseamnă că se pot construi spații pentru comerț, birouri și locuințe, dar nu s-a specificat ce fel de spații pentru comerț vor fi construite și ce fel de birouri. Cui folosesc aceste centre de cartiere?”, explică Felicia Puşcaş.

Ea adaugă că de la înălţimea de peste 20 de metri a blocurilor se va vedea în curtea oricui care vrea să facă plajă în grădină sau să se plimbe în propria curtea. Patru străzi cu case care vor fi afectate de cele trei blocuri. Felicia Puşcaş adaugă că acele construcţii vor fi şi sursă de poluare a cartierului. 


Geamurile demisolului ajung la acoperişul caselor

Cele 40 de familii au sesizat şi Prefectura Cluj care a trimis o comisie la faţa locului pentru a se convinge că lucrurile stau exact aşa cum spun locuitorii. Comisia a descoperit că oamenii au dreptate şi că într-adevăr acea extindere de casă s-a transformat într-un construcţie mamut care merge până la limita de proprietate a terenului.

“Printr-o extindere de casă, în zona Romulus Vuia nr. 8 – 10, o amărâtă de casă de un nivel cum sunt casele de acum 50-60 de ani de acolo se extinde prin trei blocuri de peste 20 de metri fiecare. Este vorba de vreo 40 de apartamente pe un spaţiu la limita de proprietate. Acolo se încalcă toate regulile, chiar şi regulile bunului simţ. Construcţia este autorizată de Primărie, în dispreţul unei sentinţe judecătoreşti care dădea un regim de înălţime, dar ulterior Primăria a mai dat un demisol în plus şi, curios, subsolul are geamuri, iar demisolul are geamuri care sunt la nivelul acoperişurilor caselor de jos. O să le putem numi Gemenii Clujului”, afirmă Gheorghe Vuşcan, prefectul judeţului Cluj.


Prefectura cere în instanţă oprirea construcţiei

Conducerea Prefecturii este hotărâtă să oprească prin toate mijloacele posibile construcţia din cartierul Gruia.

“Noi am făcut deja demersuri, avem un dosar de 300 de pagini. Am făcut sesizare la Primărie, am trimis Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC) de mai multe ori, am trimis o comisie de control, inclusiv subprefectul a fost acolo, iar acum am atacat în instanţă autorizaţia de construcţie şi am cerut suspendarea autorizaţiei şi oprirea lucrărilor. Noi sperăm ca instanţa să dea câştig de cauză cetăţenilor şi celor 40 de familii care de ani de zile se duc de ani de zile la autorităţi”, spune Vuşcan.

Din 1.400 controale, Inspectoratul în Construcţii a dat doar 15 amenzi

Prefectura Cluj suspectează faptul că la ISC se întâmplă lucruri “necurate” din moment ce din peste 1.400 de controale, au fost găsite nereguli doar în cazul a 15 construcţii.

“Am de gând să cer o comisie de control să vină să verifice ce s-a întâmplat la Inspectoratul de Stat în Construcţii pentru că acolo a fost un cuibuşor de nebunii în perioada de boom când s-a construit cum s-a construit şi vrem să vedem dacă şi-au schimbat mentalitatea cei de acolo şi dacă nu să-i lase pe alţii care pot să respecte reguli de urbanims. Nu se poate ca din 1.437 de controale să dai 15 amenzi într-un an de zile, în valoare de 29.000 lei, cât un sfert de garsonieră”, explică prefectul judeţului Cluj.

 

abonare newsletter