monitorulcj.ro Menu

Actualitate

FOTO - VIDEO: Ministrul Culturii, huiduit şi atacat cu roşii în faţa Prefecturii Cluj. Barbu: Singurul lucru roşu pe care l-am văzut au fost câteva feţe

Ministrul Culturii, Daniel Barbu, a fost aşteptat, vineri, în faţa Prefecturii Cluj, de un grup de protestatari care se opun proiectului minier de la Roşia Montană, aceştia aruncând cu roşii spre el şi strigând "Demisia".

Mai multe persoane l-au aşteptat, vineri, pe ministrul Culturii, Daniel Barbu, pe trotuarul din faţa Prefecturii Cluj unde acesta susţinuse o conferinţă de presă, cu bannere pe care scria "Barbu, mercenarul Goldului, împotriva patrimoniului" şi "Roşia Montană în patrimoniul UNESCO".

În momentul în care ministrul s-a îndreptat spre maşina parcată pe trotuar, protestatarii au aruncat spre acesta cu o pungă cu trei roşii, care a căzut lângă el, şi au strigat "Demisia".

Unul dintre protestatari, care bloca accesul spre maşina ministrului, a fost îndepărtat cu forţa de jandarmii prezenţi, iar Barbu a reuşit să urce în maşină şi să plece, fără a face vreo declaraţie.

După plecarea lui Barbu, protestatarii au început să strige "Jandarmeria apără hoţia".

Ministrul a negat incidentul, spunând că singurul lucru roşu pe care l-a văzut au fost câteva feţe.

"În ceea ce priveşte episodul de astăzi s-a zis că am fost atacat. Nu am fost atacat cu roşii. Singurul lucru roşu pe care l-am văzut au fost câteva feţe. Erau nişte tineri care erau aşa mai roşii la faţă, dar atât. E dreptul lor de cetăţeni. Erau unii roşii. Erau foarte puţini. Erau foarte tineri. Nu consider că a fost un atac chiar dacă au pus pe Youtube. Vor să dramatizeze şi propria lor importantă şi a episodului. (...) Totul a durat câteva secunde. Erau persoane tinere. Foarte înflăcărate, cu obrajii roşii. Erau patru, cinci, nu erau mai mulţi", a declarat Daniel Barbu.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, joi seară, că proiectul privind Roşia Montană a fost avizat din partea PNL de doi miniştri, şi nu de unul singur aşa cum a afirmat luni, respectiv de ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, şi cel al Culturii, Daniel Barbu.

"Miniştrii liberali care au avizat acest proiect sunt doi, mari şi laţi, oameni de seamă amândoi, domnul Daniel Barbu, ministru al Culturii, care şi-a şi explicat avizul, cu care am discutat, am înţeles şi ministrul Finanţelor care semnează aproape orice proiect", a declarat Antonescu, într-o emisiune la Realitatea TV.

Liderul PNL a fost întrebat luni care a fost poziţia miniştrilor PNL care au avizat proiectul de lege şi au votat împotriva actului normativ în şedinţa grupurilor PNL.

"Un singur ministru liberal a avizat acest proiect şi anume ministru Culturii, Daniel Barbu. A dat toate justificările, sunt de acord cu domnia sa, din punct de vedere al Ministerului Culturii, proiectul merita avizat", explica Antonescu.

Pe 28 iunie, Ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii străine, Dan Şova, a fost „atacat“, la Cluj cu o roşie, de către o protestatară Roşia Montană. Ministrul a fost luat prin surprindere de protestatara care s-a apropiat de el, la finalul unei conferinţe de presă şi i-a stors acestuia o roşie pe mapă şi pe iPad. Dan Şova s-a ridicat jenat şi s-a curăţat, dar nu a dorit să facă niciun comentariu. De altfel, mai mulţi protestatari Roşia Montană s-au aflat în faţa Prefecturii Cluj, în timpul vizitei ministrului delegat pentru Proiecte de Infrastrucură şi Investiţii Străine.