Actualitate

FOTO EXCLUSIV: Protest spontan în centrul comunei Roşia Montană: Ne-am săturat de atâta aşteptat

Aproximativ 500 de persoane, angajaţi ai companiei Roşia Montană Gold Corporation şi localnici din Roşia Montană, participă, marţi, la un protest în centrul comunei, cerând începerea proiectului minier, acţiunea nefiind autorizată. Manifestanţii au bannere cu "Jos şomajul", "Vrem să trăim din minerit", "Vrem locuri de muncă acum", "Ne-am săturat de atâta aşteptat".

Circa 500 de persoane s-au adunat, marţi, începând de la ora 10.00, în apropierea fostului sediu al Primăriei din Roşia Montană, solicitând începerea proiectului minier.

Unii dintre participanţi poartă salopete de miner, fiind angajaţi ai companiei Roşia Montană Gold Corporation, iar alţii sunt localnici care susţin proiectul minier.


Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Alba, maiorul Cosmin Jurcoveţ, a declarat că acţiunea de protest este spontană, nefiind autorizată, iar până în prezent nu s-au înregistrat incidente.

De asemenea, în urma anunţului preşedintelui Senatului, Crin Antonescu, că parlamentarii USL se vor opune proiectului minier, sindicatul "Viitorul Mineritului" din Roşia Montană a trimis o scrisoare deschisă. "Suntem profund dezamăgiţi de declaraţia dumneavoastră, «în nume personal», că practic trebuie să ne luăm adio de la speranţa de a avea locuri de muncă. Puteţi să trăiţi cu moartea Roşiei Montane pe conştiinţă? Fără locuri de muncă în minerit, toată lumea de aici va pleca, iar Roşia Montană va rămâne o comună moartă, părăsită. Din cauza politicienilor pe care şi noi i-am votat, murim de foame şi suntem nevoiţi să ne părăsim ţara, să muncim printre străini! Nu avem nicio şansă la un viitor aici dacă Piaţa Universităţii face legea în Apuseni", se arată în scrisoarea deschisă.


Victor Ponta a afirmat luni că, având în vedere poziţiile exprimate de grupurile politice, soluţia în cazul acestui proiect este de a fi respins urgent la Senat, iar apoi şi la Camera Deputaţilor.

Preşedintele Senatului, liderul PNL Crin Antonescu, a declarat, luni, că el consideră că proiectul exploatării de la Roşia Montană nu poate fi susţinut şi, în opinia sa, acesta ar trebui respins, el apreciind că sentimentul public contrar este mai important decât datele tehnice.


Gabriel a anunţat luni, într-un comunicat, că ar putea acţiona statul român în justiţie dacă proiectul de lege privind exploatarea minieră de la Roşia Montană va fi respins de Parlament.

Senatul a aprobat, luni seară, dezbaterea în procedură de urgenţă a proiectului de lege privind proiectul minier.


Conţinutul integral al scrisorii poate fi consultat în documentul ataşat.

Ultimele Stiri
abonare newsletter