Actualitate

Proiect pilot în premieră națională pentru depistarea timpurie a ADHD, demarat la Cluj

Oficial, în jumătate de an în Cluj au fost diagnosticați 300 de copii cu ADHD. Numărul lor este însă mult mai mare. O asociație din Cluj-Napoca a demarat un proiect pilot, în premieră națională, pentru informarea părinților despre această afecțiune și depistarea ei la timp.

Numărul exact al copiilor care suferă de ADHD (deficit de atenție și hiperactivitate) nu se cunoaște cu exactitate în județul Cluj, astfel că foarte mulți rămân nediagnosticați și nu pot urma tratament de specialitate. În țara noastră, copiii cu ADHD ajung la medic abia la doi-trei ani de la declanșarea bolii. În prima jumătate a anului trecut, conform statisticilor oficiale, în județul Cluj au fost diagnosticați aproximativ 300 de copii cu ADHD (deficit de atenție și hiperactivitate). Specialiștii estimează însă că numărul real este mult mai mare. “În ultima perioadă am constatat că deși nu deținem o statistică cu numărul exact de copii cu această afecțiune, pot să garantez faptul că sunt foarte mulți copii care nu sunt diagnosticați și foarte mulți copii care nu sunt luați în evidență. Mulți părinți nu doresc să admită că copiii au această afecțiune, dar ADHD este o boală pe care trebuie să o acceptăm și să o recunoatștem ca atare”, a explicat Dorina Duma, directorul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Cluj.

Părinții vor fi informați despre importanța diagnosticării ADHD

În condițiile în care foarte puțini copii cu ADHD sunt diagnosticați la timp, iar părinții se tem să admită că copilul lor are această afecțiune, asociația non-profit Pași Înainte din Cluj-Napoca a inițiat un program pilot, în premieră națională pentru a veni în sprijinul părinților, copiilor și profesorilor. Astfel, a fost constituit un grup de lucru format din mai multe instituții și clinici medicale care se va reuni lunar și va discuta cazurile cele mai dificile pentru care nu mai există resurse financiare sau posibilitate de tratament. Grupul va oferi suport părinților prin întâlniri periodice, activități de informare în școli, va realiza managementul unor cazuri dificile de ADHD.


Andreea van Peer, coordonator proiecte în cadrul asociației Pași Înainte a declarat că pe lângă aceste întâlniri lunare, în săptămânile următoare, specialiști și membri ai asociației vor merge în școli pentru a vorbi cu profesorii, copiii și cu părinții despre ADHD și importanța diagnosticării la timp.

Dorina Duma a mai spus că proiectul vine să spună că este nevoie ca părinții să fie informați corect pentru că boala are debut imediat după vârsta de doi ani și este foarte important ca boala să fie descoperită în primii ani de viață. “Boala se repercutează și la vârsta de adult când este mult mai greu să recuperezi pacientul”, a precizat directorul DSP Cluj.


Nu există program național de depistare a bolii

Proiectul pilot care a demarat la Cluj este cu atât mai important cu cât Ministerul Sănătății nu a realizat până acum niciun program național pentru depistarea timpurie a ADHD. Autoritățile locale speră ca proiectul asociației Pași Înainte să fie un bun exemplu pentru Minister și să fie implementat la nivel întregii țări. “Ceea ce se întâmplă prin acest parteneriat este un lucru extrem de benefic pentru copii, pentru părinți, pentru Cluj și pentru România. Acest model poate fi implementat și în alte județe și poate fi preluat la nivel național prin realizarea unui program național”, a declarat primarul Emil Boc, Primăria Cluj-Napoca fiind una dintre instituțiile implicate în programul pilot.

Primăria și DSP Cluj doresc ca pe viitor să facă demersurile necesare pentru ca acest program pilot să fie inclus într-un program național.


ADHD nu este o boală, ci un deficit

Medicii clujeni subliniază că în clinicile de specialitate Călin Lazăr: În clinicile de psihiatrie apar copii care pun probleme, care perturbă activitățile în școli. Doar atunci ajung la psiholog și la clinică. Trebuie înțeles faptul că ADHD nu este o boală psihică ci este o problemă a unui copil care trebuie rezolvată într-un punct cheie. Dacă nu se rezolvă problema în copilărie, atunci copilul va ajunge un adult cu probleme”, a afirmat Călin Lazăr, directorul medical al Spitalului de Copii Cluj-Napoca.

Medicii atrag atenția că părinții trebuie să înțeleagă că ADHD nu este o boală ci un deficit.


Copiii cu ADHD sunt speciali, diferiți de ceilalți

Copiii cu ADHD sunt diferiți de ceilalți, sunt hiperactivi, neatenți, nu respectă instrucțiunile, nu termină ceea ce au început, se agită, trebuie să se ridice des de pe scaun, aleargă sau se cațără atunci când nu trebuie. Din cauza acestui comportament, ajung să fie excluși de colegi la școală și să fie marginalizați. “Este foarte greu ca părinte să fii implicat, să aștepți ore întregi pe holurile școlii să le explici profesorilor ce se întîmplă cu copilul tău, să le spui că nu e prost, că nu e leneș și dacă ar fi încurajat, situația s-ar schimba. Copiii din clasă trebuie învățați să își accepte colegii cu ADHD pentru că altfel acești copii nu au nicio șansă să devină adulți normali”, a povestit Emilia Muntean, mama unei fete de 16 ani, cu ADHD. Ea a adăugat că dacă școala ar fi pregătită să le pună în evidență calitățile lor și pe care ceilalți copii nu le au, acești copii poate ar străluci mai mult decât ceilalți. Părinții consideră că societatea nu e pregătită să înțeleagă că acești copii care sunt speciali și nu trebuie izolați deoarece intră în depresie.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter