Actualitate

Preşedintele APM Cluj, despre acordarea ajutoarelor de minimis: „Mai bine îi ziceau loz în plic!”

Aproximativ 7.000 de firme clujene şi-au scos certificat fiscal de la Primărie pentru a se putea înscrie în „cursa” pentru obținerea ajutorului de minimis . Multe dintre ele „au rămas cu buza umflată”.

Augustin Feneșan, președintele APM Cluj Augustin Feneșan, președintele APM Cluj

„Concursul” de proiecte adresat IMM-urilor pentru obţinerea ajutoarelor de minimis s-a lăsat din nou cu scandal. Ministerul Finanţelor publice este acuzat de desfaşurarea incorectă a procedurii electronice de depunere a dosarelor. La doar 10 secunde după deschiderea sesiunii site-ul s-a blocat, iar după încă 15 minute a apărut deja lista cu cei admişi. Preşedintele Asociaţiei Patronilor şi Meseriaşilor (APM) Cluj, Augustin Feneşan,  spune că blocajul ar fi fost doar un tertip astfel încât pe listă să apară cine trebuie.

„Mai bine îi ziceau loz în plic! Asta nu e o competiţie de proiecte. Foarte multe firme au cheltuit bani şi timp pentru a realiza proiectele fără ca măcar să beneficieze de o şansă reală. Aşa s-a întâmplat de fiecare dată când s-a mers pe principiul «primul venit, primul servit», se bloca sesiunea de depune, în mod suspect, probabil până ce depun cei care trebuie să intre în posesia banilor”, a declarat Feneşan pentru Monitorul de Cluj.


Reprezentanţii IMM-urilor au cerut în van modificarea procedurii

„Acum o lună şi ceva am ridicat la Bucureşti problema viabilităţii procedurii cerând  să fie făcute schimbări. Noi am propus să se primească mai multe proiecte şi să se analizeze petru că nu toate sunt eligibile, în plus, pe perioada implementării o parte dintre câştigători pot intra în incapacitate de plată, nemaiputând astfel să finalizeze proiectele. Aşa nici jumătate din sumă nu va fi alocată. Singurul lucru pe care am putut să îl obţinem a fost că nu s-au mai cerut toate documentele suport, decât într-o fază ulterioară, scutind astfel din banii şi timpul alocat de firme”, explică Feneşan.

Potrivit preşedintelui APM, o altă dovadă că lucrurile s-au făcut ineficient este implicarea Ministerului Finanţelor în acordarea ajutoarelor.


„Noi am contestat şi faptul că se ocupă Ministerul Finanţelor de acordarea acestui ajutor. Nu înţeleg de ce a trebuit să fie creată o structură în cadrul Ministerului, adică să se mai piardă timp cu pregătirea oamenilor, când există Oficiul pentru IMM-uri, specializat pe astfel de probleme”, adaugă afaceristul clujean.

Miza – 500 de milioane de lei

Prin această schemă de ajutor de stat, IMM-urile pot primi fonduri nerambursabile de până la 200.000 de euro, bugetul total alocat sesiunii fiind de 500 de milioane de lei.


Ajutoarele de minimis se acordă IMM-urilor sub formă de sume nerambursabile în procent de 100% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile aprobate spre finanţare, în limita valorii maxime de 200.000 euro, echivalent în lei, respectiv 100.000 euro în cazul întreprinderilor care desfăşoară activitate în domeniul transportului rutier.

Beneficiarii ajutorului de minimis trebuie să creeze 5 locuri de muncă, din care cel puţin două pentru persoane care nu au avut contract individual de muncă în ultimele trei luni, în cazul unui ajutor de până la 100.000 euro inclusiv.


În cazul unui ajutor de minimis cuprins între 100.000 euro şi 200.000 euro, inclusiv, schema de ajutor de minimis prevede crearea a 7 locuri de muncă, din care cel puţin 3 locuri de muncă pentru persoane care nu au avut contract individual de muncă în ultimele 3 luni.

Mii de firme din Cluj, interesate de banii guvernamentali

Aproximativ 7.000 de firme clujene şi-au scos certificat de la Primărie pentru a se putea înscrie în „competiţie”, potrivit informaţiilor APM Cluj.


O mică parte dintre ei se numără şi pe lista celor 644 admise. Astfel că, la o primă scanare a listei, Monitorul de Cluj a identificat şapte firme care au reuşit să-şi depună în timp util cererile: Cardiomed, Service Automobile 2 Cluj, Decorint, Mara Estet, Grup Energoinstal, Medstar şi Piatra de Viştea.

Ultimele Stiri
abonare newsletter