Actualitate

Primarii din Apuseni către UNESCO: Mineritul trebuie să continue în Apuseni!

Primarii a 45 de localități din Munții Apuseni, din judeţele Alba şi Hunedoara, cer repornirea mineritului la Roşia Montană și se opun includerii localităţii pe lista tentativă UNESCO. Această inițiativă ar bloca șansele de dezvoltare economică a zonei și ar alunga investițiile necesare pentru a salva patrimoniul cultural al regiunii.

Edilii și-au precizat poziția printr-o scrisoare deschisă adresată Comisiei permanente comune a Parlamentului pentru relaţia cu UNESCO, în urma unei vizite pe care membrii acesteia au efectuat-o la Roșia Montană marți, 20 august, alături de Ministrul Culturii, Daniel-Constantin Barbu.

Conform Convenției UNESCO, nominalizarea unei localități trebuie făcută în colaborare cu localnicii și trebuie să se bucure de sprijinul unanim al acestora, condiție esențială care nu este îndeplinită în cazul Roșiei Montane. Locuitorii din zonă consideră că o astfel de nominalizare ar alunga investitorii și ar bloca dezvoltarea economică, pierzându-se în acest fel mii de locuri de muncă de care întregul județ are foarte mare nevoie.


Mina va încuraja turismul şi va da de lucru oamenilor

În ultimii trei ani, peste 40 de comunități locale din Apuseni, din judeţul Alba, precum şi din Hunedoara, și-au exprimat în mod repetat sprijinul pentru continuarea mineritului la Roșia Montană și în alte zone cu tradiție minieră; de asemenea, în decembrie 2012, comunităţile din zonă au votat în majoritate în cadrul unui referendum local în favoarea repornirii mineritului în Munţii Apuseni. În prezent, în Roșia Montană, peste 70% din locuitori nu au venituri din salarii, situație des întâlnită și în celelalte comune din zonă.

„Toate localităţile pe care le reprezentăm noi, primarii din Munţii Apuseni, se confruntă cu degradarea obiectivelor culturale şi de patrimoniu. Fondurile pentru restaurare sunt practic inexistente, ca atare asistăm neputincioşi la dispariţia moştenirii culturale. La Roșia Montană am beneficiat însă de sprijinul companiei miniere Roșia Montană Gold Corporation (RMGC), care a finanțat lucrări punctuale de restaurare sau consolidare, acolo unde distrugerea datorată lipsei fondurilor era inevitabilă. Investitorul privat a dovedit seriozitate şi bună-credinţă în cercetarea şi conservarea patrimoniului; până acum, compania a investit peste 17 milioane de dolari, iar proiectul minier va aduce alte 70 de milioane pentru restaurarea patrimoniului cultural al localităţii Roşia Montană”, afirmă primarii.


 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter