Actualitate

Centrul de dializă de la Dej nu se închide

Centrul privat de dializă de la Dej nu se închide, a dat, luni, asigurări directorul centrului, Alexandru Ciolan. Acesta a participat la o întâlnire cu prefectul judeţului Cluj, Gheorghe Vuşcan, unde s-a încercat găsirea de soluţii pentru ca centrul să nu se închidă.

Ciolan a precizat că este nevoie de mai mulţi pacienţi care să aleagă să se trateze la centrul de la Dej în detrimentul altor centre de acest gen.

„Lucrurile funcţionează în continuare. Există continuitate de tratament, nu există nicio problemă la ora actuală, încercăm să găsim soluţii alternative pentru ca acest centru să funcţioneze în continuare. Este un zvon bazat pe o serie de analize pe care noi le-am făcut vizavi de susţinerea financiară a acestui centru pe care trebuie s-o facem lună de lună, care este legată, în principal, de numărul restrâns de pacienţi care există în Dej. Un centru care nu are o masă critică suficientă nu are venituri suficiente care să acopere cheltuielile şi de aici a apărut idea de a închide centrul. Soluţia găsită astăzi este legată de o serie de acţiuni prin care să reuşim să convingem anumiţi pacieni care la ora actuală nu se tratează la Dej să vină să vadă centrul, să vadă ce se întâmplă acolo. Nu închidem centrul, nu s-a pus problema”, a precizat Ciolan.


Centrul din Dej, la ora actuală, are doi doctori, cinci asistente, infirmiere şi tehnicieni.

„Una din probleme cu care ne confruntăm este cea a personalului medical. La dializă avem nevoie de medic pentru fiecare tură de tratament, la ora actuală nu avem decât doi medici şi avem o problemă legată de acoperirea pe viitor a personalului medical specializat, pentru că unul dintre medici va pleca”  a mai adăugat Alexandru Ciolan.


„Le-am spus foarte clar că nu pot lua decizii aşa peste noapte că un punct e nerentabil. Nu discutăm de cărămizi, discutăm de oameni, cu necazuri şi cu o situaţie medicală deosebită. Îi vom sprijini, nu financiar, că nu avem cum, dar o discuţie la nivelul şefului Casei Naţionale de Sănătate va trebui să aibă. Noi va trebui să susţinem cu dializaţi acel centru. Vom avea o discuţie şi cu Direcţia de Sănătate Bistriţa pentru că acolo au mai puţine centre de dializă, poate nişte pacienţi de acolo să vină la Dej. Sau pacienţi din Cluj să meargă la Dej. Va trebui să ridicăm numărul de dializaţi de acolo. Ei au centre unde au 300 de dializaţi, au 34 de centre unde dializează 5000 de pacienţi. Un astfel de centru poate deveni rentabil cu 50 de pacienţi. Aici au un pic de pierdere, trebuie să compensezi când esti pe o piaţă concurenţială şi trebuie să acceptăm că toţi trebuie să stângem cureaua”, a spus prefectul Clujului.

Mai mulți bolnavi din Dej, dependenţi de dializă, au intrat, săptămâna trecută, în greva foamei pentru că centrul privat unde-şi fac tratamentul care-i ţine în viaţă ar putea fi închis. Ei sunt aduşi aici cu ambulanţele de trei ori pe săptămână pentru tratament, iar dacă această clinică se închide ar trebui transportaţi la Cluj-Napoca. Bolnavii se plâng că ar pierde toată ziua pe drum, în condiţiile în care doar tratamentul lor durează patru ore. 15 dintre cei 39 de pacienţi care sunt trataţi la centrul de dializă din Dej au intrat în greva foamei când au auzit că acesta se va închide.

Ultimele Stiri
abonare newsletter