Actualitate

Google îl sărbătoreşte azi, printr-un logo special, pe fizicianul Erwin Schrodinger

Google sărbătoreşte, luni, printr-un logo special, 126 de ani de la naşterea fizicianului austriac Erwin Schrödinger, laureat al premiului Nobel pentru fizică în 1933 şi considerat unul din "părinţii" fizicii cuantice.

Erwin Schrödinger s-a născut pe 12 august 1887 la Viena şi a murit în ianuarie 1961, la vârsta de 73 de ani, din cauza unei tuberculoze de care a suferit toată viaţa, tot la Viena,

A fost profesor de fizică teoretică la Berlin, Graz şi Dublin şi este fondatorul mecanicii ondulatorii, a cărei ecuaţie fundamentală îi poartă numele. De asemenea, el a studiat elementul radiu şi a avut contribuţii majore la definitivarea teoriei culorii.


Logoul dedicat de Google lui Erwin Schrödinger face referire la un experiment celebru al fizicianului - "Pisica lui Schrödinger" -, imaginat de acesta în 1935. Un experiment mental, caracterizat ca un paradox, el ilustrează problemele care pot apărea dacă se aplică interpretarea Copenhaga a mecanicii cuantice asupra obiectelor din viaţa de zi cu zi. Astfel, el a imaginat un experiment care include o pisică ce poate să fie vie sau moartă, în funcţie de un eveniment aleatoriu anterior. În timpul elaborării experimentului său, Schrödinger a inventat termenul "Verschränkung" - cu sensul de conexiune cuantică.

 

Etichete: logo google
Ultimele Stiri
abonare newsletter