Actualitate

Concert cu muzicieni de rang mondial la Biserica Reformată cu Două Turnuri

A treia ediţie a proiectului Oratorium reuneşte la Cluj 115 muzicieni din şapte ţări. În cadrul proiectului au loc cursuri de măiestrie pentru studenţii şi absolvenţii de Conservator, dar şi concerte vocal- simofonice.

Sâmbătă de la ora 19.00, Biserica Reformată cu Două Turnuri de pe bulevardul 21 Decembrie 1989 nr. 41 găzduieşte concertul vocal simfonic Ein Deustches Requiem de Johannes Brahms. Concertul Brahms va aduce laolaltă toţi participanţii şi muzicienii de rang mondial din proiect, sub bagheta dirijorului Delta David Gier, şi alături de soprana Georgeta Stoleriu şi baritonul Will Hughes (SUA). Recviem-ul va fi cântat în limba germană, însă textele cântate vor fi proiectate simultan în română şi maghiară pentru a fi cât mai accesibile publicului.

Evenimentul marchează finalul proiectului Oratorium, derulat de Fundaţia Jubilate din Oradea.


Muzicieni din străinătate îi pregătesc pe tinerii artişti români

În cadrul acestui proiect, tineri muzicieni din România, absolenţi de Conservator, dar şi studenţi urmează cursuri de măiestrie de la mari muzicieni de rang mondial. Ken Tucker, preşedintele Fundaţiei Jubilate subliniază că prin acest demers, tinerilor muzicieni li se oferă o viziune mai largă asupra profesiei de muzician şi un impuls puternic în dezvoltarea lor profesională. “Totul le este prezentat sub forma unui curs de măiestrie de 10 zile, susţinut de docenţi ai proiectului, aşa cum îi numim noi pe maeştrii internaţionali implicaţi în proiect. Sunt oaspeţi din SUA, Marea Britanie, Norvegia”, precizează Ken Tucker. Printre oaspeţii de seamă care au susţinut cursurile de măiestrie sunt dirijorul Delta David Gier (SUA), violonistul Dag Anders Eriksen (Norvegia)


violista Ellen Rose (SUA), violoncelista Anne Martindale Williams (SUA), trompetistul Julian Poore (Marea Britanie) şi fagotistul Florin Cârlejan (România).  

Cursurile de măiestrie, o provocare pentru cei implicaţi


Muzicienii implicaţi în proiect subliniază că acest proiect este o oportunitate unică pentru tinerii profesionişti români să înveţe de la artişti care au atins cel mai înalt nivel de pregătire. Practic, studenţii pot învăţa doar privindu-i pe intrumentiştii de talie mondială. De asemenea, pentru ei este o provocare şi faptul că trebuie să pregătească un concert într-un timp mult mai scurt decât sunt obişnuiţi ei la facultate. “Este o provocare pentru ei să pregătească o piesă într-o săptămână şi să aibă doar patru zile de repetiţii faţă de un semestru întreg cât au la facultate”, afirmă unul dintre docenţii din proiect.

Proiectul se încheie cu un turneu de trei concerte, în biserici istorice ale României: vineri, 26 iulie, ora 18.00, Biserica Neagră, Braşov; sâmbătă, 27 iulie, ora 19.00, Biserica Reformată cu Două Turnuri, Cluj-Napoca; duminică, 28 iulie, ora 19.15, Catedrala Romano-Catolică, Oradea


Biletele costă 20 lei şi pot fi cumpărate din reţeaua Eventim şi în seara concertului la intrare.

Ultimele Stiri
abonare newsletter