Actualitate

Băsescu: Nu confirm că Hayssam a fost preluat din Siria. România a efectuat o operaţiune neautorizată pe teritoriul altui stat

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, la Palatul Cotroceni, că nu confirmă că Omar Hayssam a fost preluat din Siria şi nici că a fost repatriat cu un avion al Armatei Române şi nici că a fost adus în baza unui acord de extrădare.

DECLARAŢIILE PREŞEDINTELUI:

Despre subiectul întâlnirii cu FMI, CE şi BM


- Am cerut FMI să mărească fondul de garanţii pe care îl poate acorda Guvernului pentru crearea de IMM-uri.

- Trebuie pusă în aplicarea legea salarizării. Am discutat şi despre absorbţia fondurilor şi reducerea arieratelor. Nivelul mare al arieratelor generează blocaje în economie. Am susţinut că trebuie să susţină o formulă de acordarea de garanţii de stat prin care IMM_urile trebuie să ia credite.


- Românii au făcut sacrificii enorme, au fost şi sacrificii politice şi ar fi păcat să alunecăm din nou într-o zonă de dezechilibre fiscale. Consolidarea fiscală terbuie să fie pruimul obiectiv.

- Prima problemă discutată a fost despre ieşirea din această zonă de fragilitate din zona euro. Trebuie să fim tot mai puţin dependenţi de situaţia din zona euro.


Despre subiectul Omar Hayssam

- Rugat să spună din ce ţară a fost adus Omar Hayssam, Băsescu a răspuns: "Cum să vă spun, când România a efectuat o operaţiune neautorizată pe teritoriul altui stat".


- Nu este nicio secretomanie. Este un mod de acţionare a instituţiilor statului, în al doilea rând este vorba de oameni, care trebuie protejaţi.

Îi dau dreptate consilierului meu care spune că unii ar putea fi neliniştiţi. Nu cred că la cumularea pedepselor, ar putea rămâne cu 20 de ani de închisoare. Asta dacă mă uit la ce s-a întâmplat cu Gigi Becali.


- Din acest moment, am conştiinţa împăcată că s-a făcut tot ce era nevoie.

- Pentru instituţiile statului, Omar a devenit o problemă din momentul în care a fost condamnat la 20 de ani de închisoare, respectiv în 2008. Din acel moment, instituţiile au fost obligate să-l aducă în ţară, pentru a se indeplini dispoziţiile justiţiei.

- În 2006, când a plecat din ţară, Omar Hayssam putea fi acuzat de trecerea frauduloasă a frontierii de stat, pentru care a fost condamnat la 2 ani de închisoare.

- O astfel de operaţiune nu se putea desfăşutra nicio într-o săptămână, nici într-o lună, nici într-un an

- Comunicatul privind aducerea lui Omar Hayssam a venit de la preşedinţie dintr-un motiv simplu. Pentru că era vorba de readucerea în ţară a unui condamnat pentru terorism, iar terorismul este un atribut primordial al CSAT-ului, iar preşedintele CSAT-ului este preşedintele României.

- Nu confirm că Omar Hayssam a fost preluat din Siria şi nici că a fost repatriat cu un avion al Armatei Române. De asemenea, nu confirm că a fost adus în baza unui acord de extrădare.

- A fost o operaţiune asumată, la nivelul la care trebuia asumată şi s-a desfăşurat cu bine.

- Riscăm să fim apreciaţi mult mai prost decât merităm de partenerii noştri din UE, NATO şi de peste tot din lume.

- Sunt sigur că declaraţia mea va va dezamăgi, dar este nevoie de această conferinţă pentru a proteja interesele statului român, cu atât mai mult cu cât în spaţiul public s-au pronunţat demnitari, foşti şefi e servicii.

Omar Hayssam a fost predat Poliţiei Române, vineri dimineaţă, anunţă purtătorul de cuvânt al şefului statului, Bogdan Oprea, precizând că nu se pot oferi în acest moment informaţii suplimentare şi menţionând că preşedintele Băsescu mulţumeşte instituţiilor şi ofiţerilor implicaţi în operaţiune.

Predarea are loc la 7 ani după ce autorităţile constatau că Hayssam e de negăsit, acesta neprezentându-se la mai multe termene în procesul în care era judecat. În 20 iulie 2006, Poliţia cerea emiterea unui mandat de urmărire internaţională pe numele lui, iar şefii SRI, SIE şi DGIPI demisionau.

Ultimele Stiri
abonare newsletter