Actualitate

Noul film al lui Porumboi, la Locarno

Noul film al lui Corneliu Porumboiu, „Când se lasă seara peste Bucureşti sau metabolism“, a fost selecţionat în cadrul competiţiei internaţionale a celei de-a 66-a ediţii a Festivalului de la Film de la Locarno, în Elveţia.

Regizorul român Corneliu Porumboiu Regizorul român Corneliu Porumboiu

Lungmetrajul lui Corneliu Porumboiu, care va avea premiera mondială la Locarno, îi are în distribuţie pe Bogdan Dumitrache, Diana Avrămuţ, Mihaela Sîrbu sau Alexandru Papadopol. „Când se lasă seara peste Bucureşti sau metabolism“ („When Evening Falls on Bucharest or Metabolism“), de 93 de minute, este produs 42 KM Film, de distribuţia sa la nivel internaţional ocupându-se Wild Bunch.

Un alt film românesc, „Roxanne“, debutul lui Valentin Hotea, a fost selecţionat în secţiunea Cineasti del prezente. Coproducţie România-Ungaria, „Roxanne“ îi are în distribuţie pe Şerban Pavlu, Diana Dumbravă, Mihai Călin, Adrian Văncică sau Valeria Seciu.


În secţiunea Pardi di domani, care prezintă scurtmetraje sau mediumetraje ale unor autori tineri independenţi sau studenţi la şcolile de film, va fi prezentat şi scurtmetrajul românesc „Plimbare“ ('The Walk', 2012), de Mihaela Popescu.

Din cele 20 de filme selecţionate în competiţia internaţională de lungmetraj de la Locarno, 18 sunt în premieră mondială. Juriul care va acorda cel mai important premiu al Festivalului, Leopardul de Aur, este prezidat de regizorul filipinez Lav Diaz, notează AFP.


Festivalul şi-a schimbat directorul în acest an, după plecarea francezului Olivier Pere anul trecut. Noul director artistic este un italian, Carlo Chatrian, care vrea să refacă legăturile festivalului cu Italia.

Un film italian, „La variabile umana“, de Bruno Oliviero, va fi astfel prezentat, pentru prima dată după mulţi ani, în premieră mondială în Piazza Grande, piaţa mare din Locarno, transformată în sală de cinema în aer liber pe timpul desfăşurării festivalului, putând primi până la 8.000 de spectatori.


Cinematografia americană este mai slab reprezentată decât în anii anteriori, cu numai două producţii notabile: „Wrong Cops“ de Quentin Dupieux şi „We're the Millers“, cu Jennifer Aniston.

Şase filme franceze au fost selecţionate pentru competiţia internaţională, printre care „Gare de Nord“ de Claire Simon (Franţa-Canada) și „Mary, Quuen of Scots“ de Thomas Imbach (Franţa-Elveţia).


Festivalul va debuta la 7 august cu proiecţia filmului islandez „2 Guns“.

Ultimele Stiri
abonare newsletter