Actualitate

Trei angajaţi ai BCR Asigurări de Viaţă, arestaţi în cazul de evaziune de 6 milioane euro

Trei angajaţi ai BCR Asigurări de Viaţă, reţinuţi în cazul de evaziune fiscală cu un prejudiciu estimat la şase milioane de euro pentru o perioadă de şapte luni, au fost arestaţi preventiv de Tribunalul Mureş, iar alţi şapte funcţionari bancari au primit interdicţia de a părăsi ţara.

Potrivit unui comunicat de presă remis de Tribunalul Mureş, magistraţii au decis, în noaptea de vineri spre sâmbătă, arestarea prevetivă, pentru 29 de zile, a trei angajaţi de la BCR Asigurări de Viaţă, fiind vorba despre Sevciuc Diana Violeta, director executiv vânzări BCR Asigurări de Viaţă, Manţoiu Alin George, manager relaţii corporate la BCR Life Insurance, şi Manţoiu Gicu Emanuel, în dosarul în care DIICOT a propus arestarea preventivă a zece funcţionari bancari acuzaţi de evaziune fiscală.

Ceilalţi şapte funcţionari bancari reţinuţi miercuri au primit interdicţia de a părăsi ţara.


Totodată, cei opt patroni ai unor firme care ar fi implicate în evaziunea fiscală cu BCR Asigurări şi pentru care procurorii au cerut arestarea preventivă într-un alt dosar înregistrat la Tribunalul Mureş vor fi, de asemenea, cercetaţi în libertate, mai arată sursa citată.

Şeful DIICOT Mureş, Alin Lazăr, a declarat, duminică, pentru Mediafax că în ambele dosare s-a declarat recurs, care urmează să se judece la Curtea de Apel Târgu Mureş.


Un număr de 18 persoane, între care zece angajaţi ai BCR Asigurări de Viaţă, au fost reţinute, miercuri, în cazul de evaziune fiscală cu un prejudiciu estimat la şase milioane de euro pentru o perioadă de şapte luni.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, modul de operare este unul inedit, constând în acordarea disimulată a unei părţi din drepturile salariale lunare, iniţial prin încheierea de către angajator a unei poliţe formale de asigurare de viaţă colectivă cu operatorul de asigurări, achitarea contravalorii poliţelor de asigurare de către angajator, respectiv a primelor lunare aferente clauzei EB (economisire-beneficii), urmate imediat, în cursul aceleiaşi zile sau în ziua următoare, de "răscumpărarea clauzei suplimentare" şi, implicit, plata cuantumului primelor de asigurare de către asigurător direct în conturile angajaţilor - beneficiarii de fapt ai respectivelor contracte de asigurare, care primeau aceste plăţi ca fiind parte din veniturile salariale.


După reţinerea unui comision de aproximativ 10% din valoarea primei, primele de asigurare erau returnate în conturile angajaţilor, cu o frecvenţă lunară, sub formă de răscumpărare, aceasta reprezentând de fapt o formă mascată de plată a drepturilor salariale şi în acelaşi timp o modalitate de sustragere de la plata contribuţiilor aferente salariilor acordate.

Astfel, prin această metodă, salariaţii primeau o parte din indemnizaţia lunară cu eludarea plăţii taxelor aferente acestor drepturi salariale, costul pentru angajator reprezentându-l doar comisionul de 10% către asigurator.


Prejudiciul cauzat bugetului de stat este estimat la şase milioane de euro, aferent unei activităţii infracţionale desfăşurate pe o perioadă de şapte luni, perioada de săvârşire a infracţiunilor fiind însă mult mai mare, respectiv din 2009, precizau procurorii DIICOT.

Într-un comunicat transmis marţi, BCR Asigurări de Viaţă afirma că asigurătorul a predat DIICOT Târgu Mureş înscrisuri şi informaţii în cadrul investigaţiei, că sprijină această acţiune şi cooperează cu reprezentanţii instituţiei, precizând că "niciun membru al conducerii societăţii nu a fost vizat de acţiunea desfăşurată".


De asemenea, se mai spune în comunicatul BCR Asigurări de Viaţă, compania prezumă faptul că modul de lucru al angajaţilor şi partenerilor săi contractuali este deplin legal până la proba contrarie, motiv pentru care îşi exprimă sprijinul şi faţă de aceştia.

BCR Asigurări de Viaţă este unul dintre primii trei jucători pe piaţa de profil după nivelul primelor subscrise în 2012, care au atins 425,2 milioane de lei, potrivit datelor companiei.

Compania este membră a grupului financiar Vienna Insurance Group (Austria), care mai deţine pe piaţa locală Asirom şi Omniasig (fosta BCR Asigurări).

Acţionarii asigurătorului român sunt Vienna Insurance Group AG - 91,31%, Banca Comercială Română - 5,41% şi mai multe persoane fizice - 3,28%.

Ultimele Stiri
abonare newsletter