Actualitate

Tragedia din Canada: Bilanțul morților a ajuns la 50

Catastrofa de la Lac-Mégantic, care a făcut 'probabil' 50 de morţi, a fost cauzată de o manevră greşită a conductorului companiei feroviare proprietare a trenului care a deraiat şi a explodat sâmbăta trecută în localitatea canadiană, a afirmat miercuri directorul general al societăţii incriminate, relatează AFP.

Bilanțul morților în urma exploziei unui marfar încărcat cu țiței a ajuns la 50 Bilanțul morților în urma exploziei unui marfar încărcat cu țiței a ajuns la 50

Poliţia a confirmat miercuri seară temerile privind soarta celor dispăruţi în urma tragediei, bilanţul stabilindu-se astfel la 50 de victime: douăzeci de trupuri neînsufleţite au fost găsite, iar autorităţile caută încă rămăşiţele altor 30 de persoane. 'Ne-am întâlnit cu familiile celor 50 de persoane probabil decedate', a declarat inspectorul Michel Forget, potrivit Agerpres.

Precedentul bilanţ oficial era de 15 morţi şi 45 de dispăruţi.

Preşedintele companiei care deţine The Montreal, Maine & Atlantic Railway (MMA), Edward Burkhardt, s-a deplasat în localitatea din provincia Quebec, la cinci zile după catastrofă, cel mai grav accident din Canada din ultimii 15 ani. Acesta a fost audiat 'în cadrul unei anchete penale', a indicat Forget, fără a da alte detalii.

'Frânele manuale (mecanice) ale trenului nu au fost aplicate în mod corespunzător, iar aceasta era responsabilitatea angajatului', a recunoscut Burkhardt într-o conferinţă de presă, după ce respinsese anterior orice responsabilitate în accident.

Înainte de a exploda, în noaptea de vineri spre sâmbătă, în localitatea turistică, convoiul de 72 de vagoane-cisternă, care transportau fiecare 100 de tone de ţiţei, fusese oprit la circa 10 km de Lac-Mégantic în timp ce se schimbau conductorii. Nu este sigur că au fost acţionate toate frânele manuale înainte ca trenul să coboare singur pe o pantă către localitate, să deraieze şi să explodeze, a admis Burkhardt.

'El (conductorul) ne-a spus că a făcut-o', a afirmat responsabilul, 'însă sentimentul nostru este că acest lucru nu este adevărat'.

Angajatul în cauză a fost suspendat fără plată şi ar putea fi acuzat, a indicat Burkhardt.

La rândul său, premierul din Quebec, Pauline Marois, a anunţat că drapelul provinciei canadiene va rămâne în bernă pe toate edificiile publice timp de o săptămână, începând de joi. Drapelul canadian va fi coborât, de asemenea, în bernă în întreaga ţară pe toată această perioadă, a indicat Ottawa.

Guvernul din Quebec a deblocat un ajutor imediat de 60 de milioane de dolari canadieni pentru mica localitate cu 6.000 de locuitori.

'Nu ar fi trebuit să se petreacă niciodată un astfel de eveniment', a afirmat Marois. 'Sunt multe întrebări şi vor trebui să ne fie date toate răspunsurile', a adăugat el.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter