Actualitate

OMS: Violenţa împotriva femeilor este o 'epidemie'

Una din trei femei a fost în cursul vieţii victima abuzurilor fizice sau sexuale, directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Margaret Chan, definind acest fenomen ca 'o problemă globală de sănătate de proporţiile unei epidemii', informează vineri setimes.com.

Violenţa afectează sănătatea fizică şi mentală a victimelor, afirmă OMS într-un raport, menţionând că femeile care sunt victimele violenţelor ar putea ajunge să sufere de alcoolism, de depresie, să contacteze boli şi să aibă sarcini nedorite şi să sufere avorturi.

Pentru a rezolva această problemă, OMS recomandă guvernelor să ofere un mai mare acces la îngrijire după viol şi la pregătire medicală.

În Balcani şi Turcia, violenţa în familie rămâne o problemă pe care organizaţii ale societăţii civile şi autorităţile încearcă să o combată.

Anul trecut, România a făcut un pas important după ce a adoptat o lege privind violenţa în familie după o campanie publică care a strâns sprijinul a mii de cetăţeni.

Noua lege permite victimelor să ceară unei instanţe un ordin de restricţie împotriva agresorului timp de doi ani. În plus, agresorul poate fi obligat la plata cheltuielilor medicale şi de internare ale victimei. Legea prevede de asemenea amenzi împotriva centrelor sociale sau a spitalelor care refuză să primească victimele violenţei în familie şi oferă asistenţă juridică gratuită pentru victime.

Potrivit statisticilor oficiale, circa 2.000 de persoane au fost victimele violenţei domestice anul trecut în România.

În Turcia numărul femeilor care apelează la adăposturi pentru a scăpa de violenţa în familie a crescut în Turcia, cu aproape 5.000 de femei care au solicitat să fie primite în adăposturi în primele nouă luni ale anului 2012. De asemenea, numărul cazurilor raportate de violenţă în familie şi al celor de violenţă împotriva femeilor în Turcia s-au dublat în ultimii patru ani. Anul trecut, 155 de femei au fost ucise în urma violenţelor domestice.

Croaţia se confruntă de asemenea cu efecte asupra sănătăţii în urma violenţei domestice.

Potrivit biroului UNICEF din Croaţia, între 2005 şi 2009 s-au înregistrat 119 persoane decedate în urma violenţei în familie, majoritatea femei.

În Serbia, potrivit Programului de Dezvoltare al ONU, jumătate dintre femei au fost victimele violenţei psihologice şi aproape 22% victime ale violenţei fizice. În ultimii trei ani, numărul de cazuri raportate de violenţă în familie s-a triplat.

 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter