Actualitate

Cluj IT Cluster cere platformă cu informaţiile de interes public

Membrii clusterului au trimis deja către premierul Victor Ponta o scrisoare deschisă prin care solicită accelerarea adoptării de către statul român a standardelor Open Data şi urgentarea realizării unei asemenea platforme, care va permite accesul liber şi gratuit la toate informaţiile de interes public din organizaţiile guvernamentale şi care să faciliteze consultarea acestora din partea cetăţenilor şi a mediului de afaceri.

„Accesul liber şi gratuit la informaţiile de interes public este una dintre trăsăturile de bază ale oricărui stat democratic funcţional. Cu toate acestea, la momentul actual, este regretabil că atât cetăţenii cât şi companiile care au nevoie de acces la informaţii publice se confruntă cu lipsa unui sistem clar şi integrat de distribuire a datelor. Acest lucru duce la limitarea implicării societăţii civile în actul de guvernământ şi lipseşte multe societăţi comerciale de uneltele necesare pentru construirea de noi concepte de afaceri sau sesizarea diferitelor oportunităţi de pe piaţă”, apreciază Andrei Kelemen, directorul executiv al Cluj IT Cluster.

Membrii clusterului îi propun câteva măsuri concrete pentru realizarea platformei. Printre ele se numără introducerea obligativităţii tuturor organismelor, agenţiilor guvernamentale şi tuturor sistemelor noi de e-government de a publica într-un interval de timp limitat seturile proprii de date nemodificate şi de a le actualiza în termen cât mai scurt, precum şi însoţirea acestor măsuri de campanii de informare a societăţii civile şi agenţilor economici referitor la datele disponibile spre consultare şi exploatare.


„În prezent, Uniunea Europeană se află în plin proces de dezvoltare al European Open Data Portal, un punct unic de acces către informaţiile deţinute de instituţiile sale. Este vital ca şi Guvernul României să adopte aceeaşi poziţie, iar Open Data să devină un factor de creştere economică şi socială pentru ţara noastră, cu atât mai mult cu cât România este membră a Open Government Partnership din 2011, şi este timpul ca bunele intenţii să fie urmate de paşi concreţi pentru realizarea obiectivelor fixate”, a încheiat Andrei Kelemen.

Ultimele Stiri
abonare newsletter