Actualitate

Scandalul interceptării comunicațiilor escaladează. SUA, pusă la zid în Franța

Franța figurează între cele 38 de ținte supravegheate de către Agenția Națională de Securitate americană (NSA), potrivit unui document datând din anul 2010, relevă cotidianul The Guardian, citat de Le Figaro.

The Guardian confirmă ceea ce scrisese încă de sâmbătă săptămânalul german Der Spiegel. reprezentanții Uniunii Europene au fost puși sub ascultare la Washington și la ONU. Un sistem de ascultyare a fost implantat pe un dispozitiv numit Cryptofax la ambasada UE la Washington. Dispozitivul este utilizat pentru transmiterea de telegrame de către ministerele de afaceri externe din capitalele europene, potrivit documentelor NSA.

Agenția s-a interesat, de asemenea, de sistemele de comunicații din clădirea Justus Lipsius, care găzduiește Consiliul European de la Bruxelles. Potrivit documentelor confidențiale citate de revista germană, europenii sunt explicit desemnați drept „țintă de atac”. Operațiunea ar fi avut drept scop să adune mai multe informații despre disensiunile dintre țările membre UE.

Acestea informații, declanșate de mărturisirile fostului consultant american la NSA, Edward Snowden, au determinat reacția președintelui Francois Hollande în această dimineață. „Nu putem accepta acest tip de comportament între parteneri și aliați”, a declarat șefului statului francez citat de Le Figaro. „Ceream ca aceste activități să înceteze imediat”, a mai adăugat oficialul francez.

Secretarul de Stat american John Kerry i-a declarat luni omologului său european Catherine Ashton că „nu este neobişnuit” să cauţi informaţii despre alte ţări.

Şeful diplomaţiei americane a refuzat să facă un comentariu direct privind controversa generată de acuzaţiile de spionaj la adresa Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA), care ar fi vizat instituţiile UE şi milioane de cetăţeni europeni, potrivit presei.

abonare newsletter