Actualitate

Pilula de a doua zi, fără limită de vârstă în SUA

<p><strong><img src="documente/stories/2013/06_iunie/11/pilula.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Administraţia Obama a anunţat că va renunţa la apelul împotriva deciziei unui judecător care a eliminat limita de vârstă în privinţa accesului fără reţetă la pilula contraceptivă de a doua zi.

Această schimbare de plan a administraţiei americane înseamnă că tinerele de orice vârstă vor putea cumpăra în curând, fără reţetă, această pilulă contraceptivă, "Plan B One-Step", care poate împiedica o sarcină dacă este administrată în primele 72 de ore după un raport sexual neprotejat, potrivit unei ştiri de ultimă oră.


Administraţia preşedintelui american Barack Obama a făcut apel în mai în ultimul minut la o decizia a unui judecător federal din New York care, la 5 aprilie, a eliminat limita de vârstă pentru accesul la aceste contraceptive.

Potrivit acestui judecător, Edward Korman, decizia din 2011 a secretarului american al Sănătăţii, Kathleen Sebelius, de a cere ca tinerele cu vârste mai mici de 17 ani să aibă o reţetă medicală pentru a-şi putea procura această pilulă contraceptivă este "motivată politic" şi "nejustificată din punct de vedere ştiinţific".


Într-o scrisoare adresată judecătorului Korman, avocaţii reprezentând administraţia americană anunţă că Agenţia federală pentru produse alimentare şi medicamente (FDA) abandonează apelul.

"Pentru a vă respecta decizia, FDA a invitat fabricantul pilulei Plan B One-Step să depună o cerere de agreare suplimentară pentru aprobarea vânzării fără reţetă a acestei pilule şi fără alte restricţii", scrie FDA într-un comunicat.


"Odată ce FDA va primi această solicitare, ea o va aproba rapid", adaugă agenţia.

Această pilulă contraceptivă este fabricată de Teva Women's Health, filială a laboratorului Teva.


FDA a aprobat mai întâi vânzarea liberă a acestei pilule către tinerele fete fără vreo limită de vârstă, dar a fost constrânsă să revină asupra deciziei la cererea secretarului Sănătăţii, ea însăşi aflată sub presiunea grupurilor conservatoare.

FDA a fixat atunci la 17 ani vârsta de la care tinerele pot cumpăra această pilulă fără reţetă.

abonare newsletter