Actualitate

Budapesta e în ALERTĂ MAXIMĂ: "Cantitatea de apă este atât de mare încât reprezintă o ameninţarea reală pentru vieţile oamenilor"

<p><strong><img src="documente/stories/2013/06_iunie/05/3668746487_732c96f350.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Budapesta se pregăteşte de creşterea nivelului apelor Dunării, care ar urma să depăşească recordul din 2002, în timp ce starea de alertă a fost instituită în departamentele Pesta (centru), Komarom-Esztergom (nord) şi Györ-Moson-Sopron (vest).

"Potrivit ultimelor date, viitura va sosi la Budapesta nu duminică, ci luni, cu un nivel de 875 de centimetri", a anunţat miercuri Ministerul ungar de Interne. În 2002, nivelul apelor Dunării a urcat până la 849 de centimetri în capitala ungară.


Autorităţile au preconizat iniţial o creştere maximă a nivelului apelor pentru sâmbătă, apoi au anunţat-o pentru duminică.

"Cantitatea de apă care vine este atât de mare încât reprezintă o ameninţarea reală pentru vieţile oamenilor, însă, cu o cooperare bună, vom putea proteja pe toată lumea", a subliniat premierul Viktor Orban, adăugând că ar putea avea lor evacuări masive de locuinţe în zilele următoare.


Digurile sunt consolidate cu saci de nisip pe o distanţă de 191 de kilometri în nord şi vest, considerate drept zone critice, a adăugat ministerul în comunicat.

În capitală, cheiurile sunt închise, iar accesul pe Insula Margareta, în centrul capitalei, este interzis. Cele două hoteluri de pe insulă, Danubius Health Spa şi Grand Hôtel vor fi evacuate cel târziu miercuri la prânz.


În afară de Insula Margareta, cartierul Romai, situat pe malul Dunării, în nordul capitalei ungare, este zona cea mai ameninţată şi, în consecinţă, guvernul ungar a construit un nou sistem de diguri mobile, pentru care creşterea nivelului apelor în curs va fi un prim test.

Guvernul poate face apel la un personal "anticatastrofă" de aproape 10.000 de persoane, la 3.600 de poliţişti şi aproximativ 8.000 de militari, a declarat Viktor Orban, care a făcut un tur al instalaţiilor de protecţie civilă din ţară.


Drumurile de-a lungul Dunării, pe o distanţă de aproximativ 50 de kilometri nord de Budapesta, ar putea fi inundate începând de miercuri, între Tahitotfalu şi Kisoroszi, dar comunele sunt accesibile din mai multe direcţii şi nu vor fi izolate.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter