Actualitate

Lucian Boia: O întreagă istorie este responsabilă de faptul că România nu merge bine

<p><strong>O întreagă istorie este responsabilă de faptul că, astăzi, România nu merge bine, a afirmat, sâmbătă, la Bookfest, istoricul Lucian Boia.</strong>


"De ce nu merge România bine? Răspunderea cea mare este a unei întregi istorii", a afirmat profesorul, la lansarea ediţiei adăugite a lucrării sale "De ce este România altfel?", desfăşurată la standul Editurii Humanitas. 

"Prezentul este opera trecutului. România s-a făcut într-un anume fel: de aceea este aşa cum este. Parcurgându-i rapid istoria, am putut identifica o lungă serie de trăsături specifice, mai mult sau mai puţin îndepărtate de condiţia europeană 'medie', şi prinse ele însele în combinaţii contradictorii. Înlănţuindu-se, toate aceste particularităţi, prea multe particularităţi, conduc la România de astăzi. O ţară care se încăpăţânează să fie altfel. Ceea ce înseamnă uneori şi reuşite, nu doar neîmpliniri şi dereglări", notează Lucian Boia în paginile cărţii.

Menţionând că idei din acest volum se regăsesc şi în alte cărţi ale sale, autorul a mărturisit că scrierea acestei lucrări nu intra în proiectele sale de viitor. Boia a precizat că a scris cartea în urma "a ceea ce s-a întâmplat în vara anului trecut".

Istoricul a completat că a încercat să explice, cu "accente mai apăsate" decât în cărţile anterioare pe aceeaşi temă, "cum e România, în comparaţie cu normele care orientează Uniunea Europenă".

Referindu-se la criticile adresate lucrării, Boia a precizat că "nimeni nu a pus altceva în loc".

Ultimele Stiri
abonare newsletter