Actualitate

Peste 1600 de spectatori la deschiderea TIFF 2013

<p> </p> <p> </p> <p><strong><img src="documente/stories/deschidereursusopenair3_nicucherciu4.jpg" border="0" width="450" style="margin-top: 2px; margin-bottom: 2px; margin-left: 5px; margin-right: 5px; float: left;" /></strong></p> <p><strong>Pe scena Ursus Open Air din Piaţa Unirii s-a deschis oficial, vineri seară, cea de-a 12-a ediţie a Festivalul Internaţional de Film Transilvania, în prezenţa invitaţilor, a oficialităţilor locale şi a peste 1600 de spectatori dispuşi să înfrunte vremea capricioasă pentru o comedie savuroasă regizată de inconfundabilul Pedro Almodóvar: Amanţii pasageri. </strong></p> <p> </p>


Au introdus oficial ediţia de anul acesta Tudor Giurgiu, preşedintele festivalului, Mihai Chirilov, directorul artistic TIFF, primarul oraşului Cluj-Napoca - Emil Boc, şi Horea Uioreanu, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj. „Mă bucur că am reuşit să învingem din nou ploaia şi că sunt atâţia spectatori aici. Anul acesta, avem o ediţie plină, cu 190 de filme din 53 de ţări şi câteva sute de invitaţi”, a introdus Tudor Giurgiu gala de deschidere.

Pe covorul roşu al galei s-au aflat câţiva dintre invitaţii de marcă ai festivalului: Nik Powell, directorul National Film and Television School din Marea Britanie şi vice-preşedinte în consiliul Academiei Europene de Film, directorul de imagine Ed Lachman, regizorii câtorva dintre filmele incluse în selecţie - Pablo Berger (Blancanieves), David Lambert (Hors les Murs), Denis Côté (Vic et Flo ont vu un ours) - sau Frederic Boyer, directorul Festivalului de la Tribeca ( New York) şi membru al juriului competiţiei.
La gală a fost difuzat, în premieră, primul spot cu Luminiţa Gheorghiu dintre cele 10 create special de regizorul Cristi Puiu – autorul campaniei de imagine TIFF 2013 - pentru proiecţiile din Piaţa Unirii. „Este o campanie mai neobişnuită, pentru că e o ediţie aventuroasă. Anul ăsta nu mai facem glumiţe, poate şi pentru că este un an de criză, când ne confruntăm cu o tăiere de buget destul de serioasă”, a spus directorul artistic Mihai Chirilov, subliniind faptul că „anul acesta, vedetele TIFF sunt filmele”. Una dintre marile recomandări ale directorului artistic a fost lansarea setului de DVD-uri cu integrala creaţiei lui Lucian Pintilie, vineri, 7 iunie: „Este cadoul pe care TIFF îl face celui mai important cineast român”.

 


Ediţie de criză


”E o ediţie de criză. E prentru prima oară când TIFF -ul resimte acut criza financiară. Există tăieri consistente de la bugetul de stat şi cel privat. Nu ne împiedicăm de un ciot. Mergem mai departe. Vedetele acestui an de la TIFF sunt filmele. Într-un fel cred că aceeaşi explicaţie se aplică în acest an şi în campania vizuală. Dacă până acum campania noastră vizuală era cu luminiţe cu parodii, pe ideea că trebuie să ne amuzăm să dăm oamenilor o glumă. Nu, anul acesta am zis că suntem festival de cinema şi trebuie să oferim oamenilor film. Să dăm ocazia unui cineast din România să regizeze această campanie. Nu mai avem nevoie de cârje umoristice ca să vindem un festival. În fiecare an a fost filmul în faţă. Fiecare alege ce să pună în faţă. Ce film să pună în faţă. Unii aleg să pună crâşmele în faţă. Pentru că parcă şi crâşmele sunt mai pline la Cluj în timpul TIFF -ului. O vedetă e şi un cârlig pentru public. Eu sunt mai idealist de felul meu. Eu văd filme. Jobul meu este să văd filme. Un festival se face din filme, nu din vedete. Filmele se fac din vedete, dar un festival se face din filme. Voiam să sper şi vreau să cred că TIFF -ul va ajunge acolo. Încercăm anul acesta să vedem dacă faptul că nu a venit Catherine Deneuve la film o să însemne mai puţini spectatori în sală. Sincer, nu cred”, a declarat directorul artistic al festivalului, Mihai Chirilov.

TIFF, alături de jurnaliştii de la Tribuna


La un moment dat, pe ecranul din Piaţa Unirii a apărut "TIFF îi susţine pe jurnaliştii revistei Tribuna", iar directorul festivalului l-a îndemnat pe preşedintele CJ Cluj, Horea Uioreanu să se implice în rezolvarea situaţiei de la revista Tribuna, pentru că "ne facem de râs". "Ne dorim să fim capitală culturală europeană, dar asistăm neputincioşi la distrugerea unui simbol cultural din Cluj", a precizat Giurgiu.

Un preview a subliniat câteva dintre highlight-urile programului Weekend la Castel, destinat familiilor în primul weekend de TIFF, pe 1 şi 2 iunie, într-unul dintre cele mai frumoase locuri din apropiere de Cluj: Castelul Banffy de la Bonţida. Un moment special le-a fost dedicat şi trupelor pe care TIFF le aduce în premieră la Cluj: explozivii The Tiger Lillies, ucrainenii de la DakhaBrakha, care vor acompania live capodopera „Earth”, de Alexander Dvzhenko, sau formaţia austriacă Sofa Surfers.

Cei peste 1600 de spectatori ai galei au fost îndemnaţi să răspundă la întrebarea „Ce culoare are Clujul?”, în avanpremiera unui nou festival care va anima oraşul începând din această vară - Colours of Cluj (1 – 4 august 2013), care va include dans, muzică, teatru, lansări şi alte evenimente culturale. Răspunsul publicului din Piaţa Unirii a fost: roşul.

Înaintea proiecţiei, un making of a surprins momentele de neuitat de la ediţia precedentă TIFF, iar cei curioşi să afle ce s-a întâmplat la prima ediţie a Festivalului de Film Horror & Fantastic „Lună Plină” de la Biertan – programat anul acesta între 14 şi 18 august - au avut parte de un filmuleţ amuzant.

Un clip in memoriam Irina Petrescu a punctat câteva dintre momentele memorabile cu îndrăgita actriţă care s-a stins din viaţă la 71 de ani, în luna martie. Irina Petrescu a fost premiată pentru întreaga carieră la TIFF 2007. A emoţionat audienţa şi montajul numit Clujul respiră TIFF, cu prieteni şi invitaţi ai festivalului care vorbesc despre experienţa lor la TIFF. Printre ei, regretatul critic de film Alex. Leo Şerban, Catherine Deneuve, Claude Lelouch, Geraldine Chaplin, Jaqueline Bisset, Wim Wenders, Vanessa Redgrave, Claudia Cardinale, Dieter Kosslick - directorul Festivalului de la Berlin, criticul Jay Weissberg („Variety”), producătoarea Ada Solomon, Cristian Mungiu, Alexandra Maria Lara.

405 voluntari au grijă ca ediţia de anul acesta să fie cât mai bine organizată şi mai plăcută pentru spectatori şi invitaţi. În efortul organizatorilor de a implica şi oameni cu mai multă experienţă, pe lângă studenţi şi liceeni, cel mai matur dintre voluntarii cooptaţi anul acesta în echipa TIFF are 69 ani.



 

Ultimele Stiri
abonare newsletter