Actualitate

Clujul vrea să fie Gazda Mondială a Zilei Internaţionale a Jazzului

<p><img src="documente/stories/2013/04_aprilie/28/ijd_afis-a1-final.jpg" border="0" width="457" height="257" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Consiliul Judeţean Cluj, ca partener al Zilei Internaţionale a Jazzului, organizată anul acesta la Cluj-Napoca sub patronajul UNESCO, doreşte ca, prin sprijinul acordat pentru ediţia din acest an, să contribuie la demersul organizatorilor de a aduce titulatura de Gazdă Mondială a Jazzului anul viitor la Cluj.</p>

 

Asociaţia Transylvania Cultural Community a început demersurile necesare pentru ca municipiul Cluj-Napoca să primească titulatura de Gazdă Mondială a Jazzului, titulatură acordată de UNESCO.


„Consiliul Judeţean sprijină cu bucurie iniţiative ca Ziua internaţională a Jazzului, care promovează la nivel internaţional numele municipiului şi judeţului nostru şi constat că in ultimii ani acestea au devenit tot mai multe. Pas cu pas, ne pregătim intens pentru a face din Cluj epicentrul vieţii culturale din regiune, inclusiv prin reverberaţii dincolo de graniţe, ţintind spre atingerea obiectivului nostru strategic, proiectul Capitala Culturală Europeană 2021” declară preşedintele CJ, Horea Uioreanu.

„Demersul pornit de noi este unul important pentru că va creşte notorietatea culturală a Municipiului Cluj-Napoca pe plan internaţional, va atrage nume mari ale jazzului contemporan şi la ediţiile viitoare, fiind o platformă culturală de promovare de care vor beneficia şi artiştii locali. Pe lângă beneficiile culturale, menţionăm şi latura educaţională pe care vrem s-o includem în ediţiile viitoare. Intenţionăm să atragem noi finanţări şi totodată să întărim prezenţa Clujului pe harta turistică”, au declarat organizatorii evenimentului.


În acest an, Gazda Mondială a Jazzului, care va da tonul evenimentelor globale va fi oraşul Istanbul, urmând să găzduiască în concert cele mai importante nume ale jazzului mondial. Peste 200 de oraşe de pe tot mapamondul, printre care şi Cluj-Napoca, sărbătoresc concomitent această zi a jazzului, în spiritul libertăţii, unităţii, păcii, cooperării şi dialogului social.

La ediţia din acest an de la Cluj-Napoca, evenimentul principal va avea loc la Opera Maghiară, unde vor concerta Budapest Jazz Orchestra şi Elena Mîndru Quintet ft. Mood Quartet. Clujenii sunt invitaţi să ia parte la regalul muzical pus în scenă şi să susţină prin prezenţa lor candidatura oraşului la titlul de Gazdă Mondială a Jazzului. Prețul biletelor variază între 35 şi 85 de lei şi pot fi achiziţionate din reţeaua biletmaster.ro, de la casa de bilete a Operei Maghiare şi din Iulius Mall.


Pe parcursul zilei vor mai avea loc o serie de alte activităţi cu intrare liberă: workshop-uri de jazz, sesiuni de piano jazz, cursul “Factorul Latino American in Estetica Jazzului”, susţinut de Virgil Mihaiu şi jam sessions.

În noiembrie 2011, cu ocazia Conferinţei Generale UNESCO, comunitatea internaţională a proclamat 30 aprilie ca "Ziua Internaţională a Jazzului". Acestă zi internaţională are rolul de a reuni comunităţi, şcoli, artişti, istorici, academicieni şi pasionaţi de jazz din toată lumea pentru a sărbători şi pentu a învăţa despre arta jazz-ului, rădăcinile sale, viitorul acestuia şi impactul lui.

Ultimele Stiri
abonare newsletter