Actualitate

Cea mai în vârstă persoană din lume a împlinit astăzi 116 ani. Vezi care este secretul logevității sale!

<p><strong><img src="documente/stories/2013/04_aprilie/19/jiroemon-kimura.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Japonezul Jiroemon Kimura, considerat "decanul de vârstă al omenirii", a împlinit vineri vârsta de 116 ani, prilej pentru autorităţile din oraşului său să iniţieze un studiu ştiinţific despre persoanele centenare care trăiesc în acea localitate, cu scopul de a descifra secretele longevităţii.

Potrivit AFP, Jiroemon Kimura va celebra această aniversare alături de familia sa, va primi vizita primarului oraşului său, Kyotango, situat în vestul Japoniei, şi va primi felicitările premierului nipon, Shinzo Abe.


Domnul Kimura este cea mai în vârstă persoană din lume, indiferent de sex. Cea mai în vârstă femeie din lume, Misao Okawa, este tot japoneză şi a împlinit vârsta de 115 ani pe 5 martie.

Născut pe 19 aprilie 1897, Jiroemon Kimura a lucrat vreme de 40 de ani pentru Poşta japoneză şi, după pensionare, s-a consacrat agriculturii, lucrând până la vârsta de 90 de ani.


Nefumător, el obişnuieşte să mănânce în aşa fel încât stomacul său să se umple în proporţie de patru cincimi, nu mai mult, a explicat un reprezentant al acestui oraş de 60.000 de locuitori.

Jiroemon Kimura consumă şi alcool, însă de o manieră rezonabilă. Deviza lui este următoarea: "să mănânci lejer şi să trăieşti mult".


Orașul cu 100 de centenari

Aproape o sută de centenari trăiesc în Kyotango, iar autorităţile nipone au lansat un studiu despre obiceiurile lor alimentare, pentru a înţelege mai bine motivele aflate în spatele acestei longevităţi.


"Vrem să aflăm ce mănâncă şi în ce proporţii. Vrem să descoperim şi ce cantitate de sare absorb în organism", a declarat un reprezentant al primăriei.

Situat între Marea Japoniei şi un lanţ muntos, nu foarte departe de oraşul istoric Kyoto, Kyotango dispune de resurse abundente de fructe de mare şi culturi agricole.


Autorii studiului vor să descopere dacă există vreo legătură între stilul de alimentaţie al localnicilor şi longevitatea deosebită a persoanelor centenare.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter