monitorulcj.ro Menu

Actualitate

Cozi cauzate de noul sistem informatic, la CAS Cluj

Deoarece noul sistem informatic implementat la casele de asigurări de sănătate funcţionează foarte greu, activitatea acestora a fost suspendată pînă luni. Noul sistem informatic unic integrat (SIUI) introdus în decembrie anul trecut la toate casele de asigurări de sănătate din ţară funcţionează foarte greu, înregistrînd întîrzieri în preluarea şi prelucrarea datelor. Din acest motiv, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Lucian Duţă, a emis ieri la prînz ordinul de suspendare a activităţii caselor de asigurări de sănătate din ţară. Măsura a fost luată pentru organizarea ghişeelor şi rezolvarea problemelor informatice.

Totuşi, reprezentanţii Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Cluj au declarat ieri că pe plan local nu e vorba de o suspendare a activităţii, ci numai de întîrzieri în preluarea şi prelucrarea datelor, din cauza funcţionării greoaie a sistemului.

Probleme au existat de la început

De altfel, aceste probleme au apărut încă din luna decembrie, spun reprezentanţii CAS Cluj, din cauză că sistemul informatic se află în plin proces de reglaj şi optimizare în vederea îmbunătăţirii performanţelor şi funcţionalităţii acestuia.

„În consecinţă, preluarea şi procesarea datelor în SIUI la nivelul CAS Cluj presupune modificări şi adaptări ale aplicaţiei la volumul diferit de trafic şi capacitate de procesare a informaţiei preluate”, a explicat Crina Grozav, purtătorul de cuvînt al CAS Cluj.

Din cauza dificultăţii cu care funcţionează sistemul informatic, vor apărea întîrzieri în preluarea şi prelucrarea datelor atît în cazul asiguraţilor persoane fizice, cît şi în cazul angajatorilor care trebuie să depună declaraţiile lunare sau a furnizorilor de servicii medicale care au încheiat deja contractele pe acest an cu CAS Cluj.

Sfat: e mai rapid pe mail

Pentru a evita aglomeraţia şi timpii mari de aşteptare la ghişee, angajatorii care trebuie să depună la CAS declaraţiile lunare sînt sfătuiţi să folosească adresa de e-mail a instituţiei pentru transmiterea documentelor: declaratii@cascluj.ro.

De asemenea, asiguraţii care au primit acasă scrisori de mulţumire sînt rugaţi să achite contribuţia direct la casieria CAS sau în contul bancar precizat în scrisoare, fără a mai trece în prealabil pe la ghişeele instituţiei.

„CAS Cluj consideră că în acest fel vine în sprijinul contribuabililor prin reducerea timpilor de aşteptare şi a aglomeraţiei de la ghişee”, mai spune Crina Grozav.