Actualitate

Coreea de Nord a început lucrările pentru repornirea reactorului nuclear de la Yongbyon

<p><strong>Coreea de Nord a început deja lucrările în vederea repornirii reactorului său nuclear de la complexul Yongbyon, semn al faptului că retorica sa belicoasă ar putea fi mai mult decât o simplă ameninţare, potrivit unui grup de reflecţie american, citat miercuri de France Presse.

Institutul americano-coreean din cadrul Universităţii John Hopkins a afirmat că o fotografie făcută prin satelit la 27 martie ar atesta existenţa unor activităţi în curs în apropiere de reactorul centralei de la Yongbyon, care a fost închisă în 2007 în virtutea unui acord internaţional susţinut de Statele Unite ale Americii.

Conform cercetătorilor americani, care au examinat această fotografie, construcţii erau în curs de-a lungul unui drum foarte apropiat de centrală, dar şi în spatele clădirii reactorului, lucrări vizibil destinate repunerii în funcţiune a mecanismelor vitale pentru răcirea redactorului.

Este posibil ca un al doilea circuit de răcire să fie conectat la reactor. Aceste lucrări sunt absolut necesare întrucât Coreea de Nord a distrus turnul de răcire al centrale sale în 2008, ca o dovadă a denuclearizării sale în perioada în care negocia cu administraţia George W. Bush. Aceste lucrări ar permite repunerea în funcţiune mai rapidă a reactorului, ce poate produce şase kilograme de plutoniu pe an, potrivit a doi experţi, Nick Hansen şi Jeffrey Lewis, care nu au dat însă şi un calendar mai precis.

Coreea de Nord şi-a anunţat marţi intenţia de a-şi reporni reactorul nuclear de la Yongbyon, oprit în 2007, şi a dat de înţeles că şi-ar putea relua activităţile de îmbogăţire a uraniului în scop militar, într-un context extrem de tensionat cu Coreea de Sud şi SUA.



Citește și:

Coreea de Nord anunţă că va reporni un reactor nuclear închis în 2007


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter