Actualitate

FOTO: Corul de Juniori VIP celebrează majoratul pe scena Operei din Cluj

Piesa “Sunetul muzicii” este interpretată din nou joi, pe scena Operei Române, invitaţi fiind şi copiii din corul Juniori VIP.

Clujenii sunt invitaţi joi  dimineaţă, începând cu ora 11.00, la Opera Română la celebra piesă “Sunetul muzicii”. Piesa “Sunetul muzicii”, după musicalul de Richard Rodgers, este interpretată din nou, fiind cel mai longeviv şi mai constant succes de casă al instituţiei, de la premiera din anul 2010. Invitaţi sunt copiii din corul Junior VIP.

“Pentru generaţiile mature Sunetul Muzicii aduce pulsul  retrăirii refrenelor copilăriei, filmul fiind unul dintre titlurile cele mai iubite de cinefili, iar pentru cei mici bucuria întâlnirii unor omuleţi aparţinând generaţiei lor, care se exprimă încântător, cu nonşalanţă şi aplomb pe o scenă adevărată, alături de artiştii Operei române clujene. Oameni valoroşi care au pus spectacolul în scenă au reusit  să-i dea prospeţime, sens, energie, culoare. În al doilea an de la premieră, “Sunetul Muzicii” se joacă înca cu casa închisă. Asta spune mult despre reuşita actului artistic”, după cum povesteşte dirijoarea corului, Anca-Mona Mariaş.


Întrebată în ce măsură ţine cont de părerile copiilor în alcătuirea unui program de concert, Mariaş a precizat: “Elementul esenţial în alcătuirea unui program de concert îl constituie surprinderea spiritului ludic, nevoia copilului de a cânta, jucându-se”, spune ea.

Paulus, Carmen, Boema, Turandot

Colaborator al Operei Naţionale Române Cluj-Napoca, al Operei Magiare şi al Filarmonicii Transilvania, ansamblul s-a bucurat de apariţii în operele “Carmen” de G.Bizet, “Boema” sau “Turandot” de G. Puccini, în “Legenda Sfintei Elisabeta” de F. Liszt sau în Oratoriul “Paulus” de M. Bartholdy alături de Orchestra şi Corul Filarmonicii Transilvania. Corul a fost totodată o prezenţă constantă la Balul Operei sau alte evenimente desfăşurate sub patronajul Operelor clujene. Cele mai recente colaborări cu Opera Română Cluj sunt cele pentru spectacolul “Sunetul Muzicii”,  respectiv concertul “Trei tenori în dar de Crăciun”.


O tânără clujeancă visa un cor de copii diferit de toate cele existente, în care micii artişti să se joace pe scenă şi să transmită, în acelaşi timp, un mesaj foarte serios. Acum, formaţia corală care este compusă din 50 de copii a devenit celebră nu doar pe scenele din ţară, dar a colecţionat şi o serie de premii pe scenele Europei. Corul de copii Junior VIP a luat fiinţă în anul 1995, împlinind visul studentei Anca-Mona Mariaş pe atunci în anul II la Academia de Muzică “Gheorghe Dima”.

Mariaş a absolvit Academia de Muzica “Gheorghe Dima”, secţia Compoziţie, avându-i ca mentori pe compozitorii şi dascălii Cornel Ţăranu şi Ede Terenyi. În prezent este profesor la Liceul de Muzica “S. Toduţă”, dirijor al corului de copii”Junior Vip” şi al corului de fete “Transylvania Voces”. În 18 ani de existenţă, “Junior V.I.P” a susţinut peste 400 de spectacole, concerte şi recitaluri pe scene din ţară şi străinătate.


Corul clujean are în palmares două medalii de argint la Olimpiadele corale internaţionale din Bremen şi Graz. În urmă cu câţiva ani, corul Junior VIP şi-a anulat deplasarea la ediţia Olimpiadei corale internaţionale din China, din motive financiare. Cel mai recent turneu s-a desfăşurat în Italia, Corul fiind invitat să cocerteze la Accademia di Romania, într-o splendidă seară românească organizată de Ambasada Romaniei în Italia. În cel mai recent spectacol, corul “Junior Vip” a fost onorat să-i stea alături pe scenă Loredanei aflată într-un turneu naţional.

Transylvania Voces este un tânăr ansamblu coral, format în octombrie 2009, incluzând 14 fete. Această formaţie s-a desprins din corul de copii „Junior Vip”, din dorinţa comună, a fetelor şi a dirijoarei Anca-Mona Mariaş, de a continua o experienţă specială pe tărâmul artei corale, desfăşurată împreună pe parcursul a 12 ani. Deşi experienţa ca ansamblu de sine-stătător este la început de drum, formaţia a participat deja la o serie de evenimente concertistice şi a onorat invitaţia în cadrul celui mai important Festival francofon „Choralies”,desfăşurat în regiunea Provance, în Franţa, ansamblul reperezentand de asemenea cu onoare Clujul în semifinalele concursului “Românii au Talent”.


A participat la Cerbul de Aur şi la Eurovision

În calitate de dirijor al  corului de copii “Junior Vip” şi al corului de fete “Transylvania Voces”, Anca-Mona Mariaş a participat la  numeroase concursuri şi festivaluri naţionale şi internaţionale. Dintre acestea se remarcă Olimpiada Naţională de Cânt Coral (2002, 2006, 2008 )-locul I la toate ediţiile sau Premiul Juriului şi Premiul Fundatiei “Marin Constantin”. A colaborat alături de Junior Vip cu trupa Răzvan Krivach, fiind totodată şi membră a acestei formaţii în calitate de clăpar şi compozitor/orchestrator. A participat la Cerbul de Aur 2008 câştigat în acel an de trupa Răzvan Krivach şi la Eurovision 2010, clasificându-se în finală.

abonare newsletter