monitorulcj.ro Menu

Actualitate

Bani pentru fertilizarea in vitro şi oncologie

Statul alocă anul acesta 84 de milioane de lei pentru intervenţii în oncologie şi reproducere asistată. Cele mai importante programe de sănătate noi care vor începe în acest an vizează reducerea incidenţei cancerului în ţara noastră şi fertilizarea in vitro, pentru aceste intervenţii în oncologie şi reproducere asistată fiind alocate peste 84 milioane lei. Decontarea de către stat a fertilizării in-vitro pentru cuplurile infertile reprezintă o premieră pentru România, în timp ce în alte ţări europene această procedură este susţinută de stat de cîţiva ani. Acest demers a fost iniţiat de Asociaţia „SOS Infertilitatea”, care a luptat ani la rînd pentru a convinge instituţiile statului să susţină fertilizarea in-vitro.

Potrivit reprezentanţilor asociaţiei, studiile psihologice realizate de-a lungul anilor au demonstrat că suferinţa şi stresul induse de infertilitate sînt comparabile ca intensitate cu cele provocate de cancer. „Totodată, se spune că, pentru a-şi ameliora şansele de reuşită, cel mai bun gest pe care un cuplu hipofertil îl poate face, în afară de mersul la medic şi urmarea procedurilor recomandate, este integrarea într-un grup de suport, real sau virtual”, mai spun cei din „SOS Infertilitatea”, care de altfel au deja astfel de grupuri.

Preţul unei fertilizări in-vitro este de aproximativ 1.000 de euro şi în judeţul Cluj se poate face la Clinica de Ginecologie I, unde funcţionează Departamentul de Reproducere Umană Asistată.

Cei 84 milioane lei vor fi folosiţi şi pentru derularea unui program naţional de screening pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin, mamar şi colorectal. Acest program are deja un proiect pilot realizat la Institutul Oncologic din Cluj-Napoca.