monitorulcj.ro Menu

Actualitate

Cînd vine sfîrşitul lumii? 2011, 2012 sau 2013?

În ultima perioadă, tot mai multe teorii despre sfîrşitul lumii împînzesc canalele media, provocînd o isterie generală în rîndul populaţiei. Cea mai cunoscută şi mediatizată teorie este cea care spune că, potrivit calendarului mayaş, Apocalipsa va veni pe 21 Decembrie 2012 cînd, pe Pămînt, se vor dezlănţui evenimente cataclismice: inundaţii, erupţii vulcanice şi cutremure care vor rade omenirea de pe faţa pămîntului. Dar au mai apărut şi alte teorii, potrivit cărora sfîrşitul lumii va veni chiar în acest an, sau în 2013, cînd vor avea loc explozii solare devastatoare.

2012

Teoria cu apocalipsa care va veni în decembrie 2012 a plecat de la mayaşi, care au descoperit în urmă cu 3.000 de ani oscilaţia axei terestre, care, în cicluri de cîte 26.000 de ani, schimbă continuu poziţia aparentă a astrelor. Potrivit calendarului mayaş, ne apropiem de finalul unui asemenea mare ciclu, care, coincide cu sfîrşitul lumii, prezis pentru decembrie 2012. Teoria cu sfîrşitul lumii din 2012, deşi este infirmată de mulţi cercetători, a reuşit totuşi să încolţească în mintea oamenilor, iar unii, pur şi simplu au luat-o razna. De exemplu, un rus a luat atît de în serios avertismentele care anunţau sfîrşitul lumii în 2012, încît şi-a creat un fel de adăpost, în valoare de 80.000 de dolari.

Apocalipsa “inculţilor”

Cercetătorii se chinuie să combată această teorie, însă isteria generală este mult prea mare. De exemplu, Kristine Larsen, o profesoară de astronomie a Universităţii de Stat din Connecticut, care şi-a aplecat atenţia asupra celor mai recente teorii despre Armaghedon dezminte premisa apocalipsei din 2012. Profesoara ţine prelegeri şi redactează articole despre felul în care aceste profeţii au sens doar pentru cei ignoranţi faţă de ştiinţă şi necunoscători, în adevăratul sens, ai calendarului mayaş. “Calendarul lor este reprezentat în cicluri. Unul dintre aceste cicluri se numeşte Bak'tun, sau Marele An, care durează 144.000 de zile. Să ne gîndim la încheierea unui asemenea ciclu ca la sfîrşitul unei decade sau al unui secol, pentru noi. Este o perioadă mult mai cuprinzătoare şi mai importantă decît un an, dar nimic mai mult”, a declarat Larsen, citată de descoperă.ro. Potrivit profesoarei, actualul “Mare An” se încheie în 2012, însă, această finalizare nu prezice nimic mai mult decît începerea unui nou ciclu. Singura temere a cercetătoarei este aceea că, aflaţi încă sub influenţa ideilor promovate pe toate mediile, peste tot în lume vor apărea cazuri de oameni în stare să se rănească, fie pe sine, fie pe alţii, de panică sau din convingere că sfîrşitul îi aşteaptă după colţ.

Explozii solare în 2013

Dar, pe de altă parte, oficialii NASA au alertat anul trecut din nou populaţia după ce au anunţat că Terra va fi expusă, în anul 2013, efectelor unor explozii solare de-a dreptul devastatoare, arată descoperă.ro. Specialiştii sînt de părere că sistemele electrice vor fi distruse, sateliţii artificiali vor înceta să funcţioneze, zborurile vor fi întrerupte, iar Terra se va scufunda în întuneric după ce generatoarele de curent electric se vor supraîncălzi.

Mai avem doar 4 luni de trăit?

În SUA, o mişcare a unor creştini, care nu aparţin de nici o biserică, a început să propovăduiască sfîrşitul lumii, care spun ei, potrivit unei interpretări proprii a Bibliei, va începe pe 21 mai 2011. Pentru a se face auziţi, adepţii acestei teorii folosesc panouri şi circulă în caravane pentru a împăştia vorba că sfîrşitul lumii se apropie. “Probabil că multă lume gîndeşte că sfîrşitul lumii se apropie… aşa că «Hai să chefuim!». Dar nouă Domnul ne-a poruncit să avertizăm omenirea. Aş vrea să pot să fiu ca restul lumii, dar este mult mai bine să ştii cînd vine sfîrşitul, ca să fii în siguranţă”, a spus Marie Exley, unul dintre adepţii înfocaţi ai acestei mişcări.

Crima secolului se va întîmpla anul acesta?

Supranumit “Nostradamus din Orientul Mijlociu”, Michel Hayek a spus că, în 2011, lumea va fi zguduită de un asasinat care va fi considerat “crima secolului” şi că site-ul Wikileaks va rămîne în continuare în atenţia lumii întregi şi va dezvălui mai multe “scandaluri financiare”. Hayek a mai spus că anul acesta va fi unul greu pentru preşedintele Barack Obama care se va confrunta cu situaţii nemaiîntîlnite de predecesorii săi şi că aeroporturile americane vor fi ţinta unor noi tentative de atentate.

Sfîrşitul lumii în România

Nici românii nu s-au lăsat mai prejos cu teoriile. Numerologul Anatol Basarab susţine că anul 2011 va fi plin de inundaţii, incendii, cutremure, mari alunecări de teren şi un aer irespirabil, arată realitatea.net.

Păsările şi peştii morţi, puşi pe seama Apocalipsei

În ultima lună, cazurile a mii de păsări care au căzut secerate în toată lumea, chiar în primele zile ale anuluii au stîrnit îngrijorarea populaţiei şi au alimentat teoriile apocaliptice. Totul a început cu cadavre de păsări descoperite în Arkansas, SUA, apoi în Lousiana, în Kentucky şi în Suedia. Simultan, s-au descoperit două milioane de peşti morţi în Maryland, SUA, după aceea în Brazilia, Noua Zeelandă, dar şi în Italia şi Marea Britanie, unde au fost găsiţi recent 40.000 de crabi neînsufleţiţi. Normal că nici România nu putea fi mai prejos...aşa că  descoperirea a cîtorva zeci de grauri morţi într-un cartier din Constanţa, a fost pusă, tot pe seama Apocalipsei. Ulterior specialiştii au ajuns la concluzia că miile de păsări au murit de frică, din cauza artificiilor lansate de Anul Nou.

Inundaţii catastrofale distrug omenirea în 2012

Specialiştii americani nu au de luptat doar cu o psihoză generată pe Internet de aşa numiţii profeţi ai apocalipsei, ci şi cu dorinţa de cîştig a Hollywood-ului, care, speculînd isteria generală, a transpus acest scenariu catastrofal în blockbuster-ul “2012”, regizat de Roland Emmerich.

Filmul prezintă povestea unui cataclism global care aduce sfîrşitul lumii şi povesteşte efortul cîtorva oameni de a supravieţui dintr-o lume fără scăpare.

Cînd vine sfîrşitul lumii?

Diverse religii şi credinţe “aşteaptă” Sfîrşitul Lumii la date antecalculate cu mari perioade de timp înainte. Iată cîteva dintre ele:

* Sfîrşitul calendarului maya – 21 decembrie 2012

* Alinierea generală planetară – 8 septembrie 2040

* Sfîrşitul, după calendarul musulman – 2076

* Sfîrşitul, după calendarul evreiesc – 2240