Actualitate

Cheltuielile Unităţilor de Primire a Urgenţelor, monitorizate „la sânge”

<p><strong><img src="documente/stories/2013/02_februarie/13/07 interior spital coridor doctor.jpg" border="0" width="450" height="257" style="float: left; margin: 2px 5px;" />La UPU din Cluj-Napoca nu au fost descoperite probleme în urma controalelor.

Conducerea Ministerului Sănătăţii a hotărât să monitorizeze cu atenţie modul în care sunt cheltuiţi banii în UPU din ţară din cauza unor deficienţe depistate în urma unor controale care au avut loc la toate UPU. Astfel, Ministerul va stabili un cadru unitar privind cheltuielile cu materiale sanitare, medicamente şi servicii în unităţile de primiri urgenţe şi va monitoriza situaţia acestora, pentru o gestionare corectă şi transparentă a fondurilor publice. Anunţul a fost făcut de către Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii într-o videoconferinţă care a avut loc ieri cu directorii direcţiilor de sănătate publică, managerii spitalelor de urgenţă, şefii UPU de la nivel naţional. „În videoconferinţă ni s-a spus că s-a făcut o analiză pe UPU în ţară şi s-au constatat disfuncţionalităţi în unele oraşe. La Cluj, nici la UPU la noi, nici la Spitalul de Copii nu au fost descoperite probleme”, a afirmat Cristiana Ciortea, managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj.


Utilităţile şi paza nu le mai suportă Ministerul Sănătăţii

Pe lângă o monitorizare strictă a cheltuirii banilor pentru UPU, conducerea Ministerului Sănătăţii a decis să paseze plata pazei şi utilităţilor către spitalele care au în subordine UPU. Cristiana Ciortea a evidenţiat că la Cluj, facturile pentru utilităţi erau suportate şi până acum de spital, iar plata firmei de pază care asigură securitatea la Urgenţe nu este o cheltuială atât de mare încât să devină o problemă.

Raed Arafat a cerut ca facturile trimise la minister pentru decontare să fie clare şi să evidenţieze serviciile şi analizele efectuate numai în departamentele UPU ale spitalelor. Secretarul de stat în MS a explicat care dintre cheltuieli vor fi considerate eligibile şi care nu. „De exemplu, nu vom mai accepta ca, din banii pentru UPU, să fie decontate plăţile pentru utilităţi sau serviciile de pază, acestea fiind datoria spitalelor în întregime. Fondurile alocate unităţilor de primiri urgenţe trebuie utilizate exclusiv pentru deservirea pacienţilor trataţi în aceste secţii”, a spus secretarul de stat.


De asemenea, s-a atras atenţia asupra decontărilor pentru reactivi şi analize medicale, controalele efectuate anul trecut evidenţiind situaţii neclare cu privire la unele situaţii.

Ultimele Stiri
abonare newsletter